Mimarlar Odası Başkanı: Binalar hızlı yapılıyor, maliyeti düşürmek için hiçbir fenni kurala uyulmuyor

Mimarlar Odası Başkanı: Binalar hızlı yapılıyor, maliyeti düşürmek için hiçbir fenni kurala uyulmuyor
31 Temmuz 2018 10:10

İstanbul’da son 1 haftadır 4 istinat duvarının çökmesine ilişkin olarak, Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, hızlı yapı üretimi ve inşaat maliyetlerini düşürme çabasıyla fenni kurallara uyulmadığını, temel kazılırken, hafriyat çıkarılırken çevredeki binaların nasıl etkileneceğine dair projelendirme yapılmadığını iddia etti.

 

 

Hem ilçe belediyesi hem büyükşehir belediyesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığının denetim görevini yerine getirmediğini de savunan Muhcu, “İmar barışı, dense de imar affı olan düzenlemeyle mühendisliği olmayan, kaçak, çürük binalara oturma izni verildi” dedi.

 

Hürriyet’ten Aziz Özen’in haberine göre, İstanbul’da yıl başından beri süregelen istinat duvarı çökmelerine son 1 haftada 4 vaka daha eklendi. Sütlüce’de önce istinat duvarı çöktü, ardından bina yıkıldı. Sancaktepe’de önce bir binanın istinat duvarı yıkıldı, ardından da bir okulun… Dün de Ümraniye’de iş merkezi inşaatının istinat duvarı ve önündeki yolun bir kısmı çöktü.

 

Mimarlar odası uyardı: Hızlı yapılıyor, denetim yok

 

İstanbul’da son günlerde meydana gelen istinat duvarının yıkılması “Neden” sorusunu akıllara getirdi. Hem Mimarlar Odası hem de Yapı Denetim Kuruluşları Birliği yıkım nedeninin denetimsizlik olduğunu belirtirken, imar barışıyla kaçak binalarda ölüm riskinin arttığına dikkat çekti.
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, hızlı yapı üretimi ve inşaat maliyetlerini düşürme çabasıyla fenni kurallara uyulmadığını, temel kazılırken, hafriyat çıkarılırken çevredeki binaların nasıl etkileneceğine dair projelendirme yapılmadığını iddia etti. Hem ilçe belediyesi hem büyükşehir belediyesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığının denetim görevini yerine getirmediğini de savunan Muhcu, “İmar barışı, dense de imar affı olan düzenlemeyle mühendisliği olmayan, kaçak, çürük binalara oturma izni verildi” dedi.

 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/belediyeye-gore-kablolar-patlamis-40913284