Meral Akşener: Milli iradeye hiçbir güç karşı duramaz

Meral Akşener: Milli iradeye hiçbir güç karşı duramaz
18 Haziran 2016 15:50

Yarın yapılacak kurultayı değerlendiren Akşener, “Önce ülkücü irade, sonra milli irade harekete geçmiştir. Biz de inşallah beraberce önce bir şeyi değiştireceğiz, sonra Türkiye’de her şeyi değiştireceğiz” dedi.

 

 

 

 

MHP Genel Başkan Adayı Meral Akşener, Ankara’da Sheraton Otel’de düzenlediği basın toplantısıyla hem Pazar günü yapılacak kurultaya ilişkin soruları yanıtladı hem de kendisiyle ilgili olarak genel merkezden gelen iddialara yanıt verdi.  MHP’nin seçimli kurultay yapabilmesi için tüzüğündeki engelli koşu maddelerinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Tek tek arayıp konuştuğum üst kurul delegelerimizden de bana verilen teyitler çerçevesinde büyük bir katılım bekliyorum. Tüzük değiştikten sonra alınacak bir seçimli kongre kararı da kesin bir karardır. Bu karırın icrası söz konusu olacaktır. Bizim tüzük kongremizle ilgili verilen mahkeme kararının uygulanma mecburiyeti olması sebebiyle atanan çağrı heyeti bir kamu görevini yerine getiriyor. Şayet mahkemenin kendilerine verdiği bu görevi yerine getirmedikleri halde ceza kanununa göre 6 ay ile 2 yıl ceza alacakları belirtilmiş olmakla birlikte 19’un da ki tüzük kongresini yapması, mecburidir, meşrudur, hukukidir, mahkemenin kararına uymaktır.”

 

 

10 Temmuz farz-ı muhaldirMeral Akşener, kurultayda tüzük değişikliğinin yapılacağının altını çizerek şunları kaydetti: “Tüzük kurultayı toplanacak, mahkemeye müracaat ettiğimiz dilekçedeki madde değişecek, üst kurul delegelerimiz tarafından seçimli kurultay kararı alınacak. Genel merkez tarafından 10 Temmuz’da seçimli kongrenin yapılacağına dair söylem var. Bu kongrenin yapılabilmesi için en son 15 gün kala genel merkez müracaat edecek gazetelerde ilan edilecek, tüzük kongresi yapılmasının. Seçimli kongre yapamaz. Henüz herhangi bir ilan söz konusu değildir. Genel merkezin söylediği kongre konusu da şu an itibarıyla farz-ı muhaldir. Dolayısıyla 19’undaki kongremizi hep birlikte icra edeceğiz.”

 

 

 595 delege toplanırSiyasi Partiler Yasası’nın 14’üncü maddesinde salt toplantı sayısının 595 olduğuna dikkat çeken Akşener, şöyle konuştu: “Bu sayıyla toplanır, kararlar da gelen delegenin salt çoğunluğuyla alınır. Bu nedenle kurultayımız herhangi bir tartışmaya açık kurultay olmaktan çıkmıştır. Elbette bir mücadele vardır, bir taraf temsil ettiği iktidar alanını terk etmemek için mücadele veriyor, bir diğer tarafta ise demokrasi talebini, hukukun üstünlüğünü 1 Kasım sonuçlarına itiraz eden, medeni bir biçimde imzasını koyan üst kurul delegelerimizin iradesi söz konusudur. Kafa karıştırıcı sözler olacaktır. Bugün itibarıyla söylenen sözlerin hükmü yoktur. 19 Hazirandaki kongremiz meşru, mahkemenin zorunlu tuttuğu bir kongredir.”DeğiştireceğizMilliyetçi Hareket Partisi’nin ülkeyi yöneteceğini dile getiren Akşener, “19 Haziran’daki kongremiz milli iradenin kararıdır. Milli iradenin de karşısında hiçbir güç duramaz. Nitekim önce ülkücü irade, sonra milli irade harekete geçmiştir. Biz de inşallah beraberce önce bir şeyi değiştireceğiz, sonra Türkiye’de her şeyi değiştireceğiz” diye konuştu.Her şey noter huzurundaPazar günü yapılacak kongrede genel başkan seçimi olmayacağının altını çizen Akşener, “Usul hatası yapmayacağız. Usul hatası yapmayacağımız için itiraz söz konusu olmayacaktır. Bugünkü Türkiye’de bile hukukçuların itiraz edemeyeceği bir kurultay yapacağız. Hazirun cetvelleri oluşturulurken kameralar eşliğinde, noterlerimizin eşliğinde, delegelerimizin noter ile kayıt altına alındığı bir süreci gerçekleştireceğiz. Ondan sonra toplanacak. Tüzük değiştirme eyleminin üst kurul delegelerimiz tarafından gerçekleştirildiği andan itibaren, genel merkezin iddia ettiği gibi, genel başkanın iddia ettiği gibi, ben konuşmadım, genel merkezin temsilcisi yok, tüzük kongresinin problemli olduğu, korsan kongre olacağı yönündeki iddiaların yanlış bilgilendirmeye dayanan, hukuka uygun olmayan beyanlar olduğunu buradan sizlerle paylaşmak isterim. Ayrıca hukuk açısından bakıldığında siyasi partiler yasasının 14’üncü maddesine göre bu tür kurultaylar tarif edilir. Ben eski TBMM Başken vekiliyim. TBMM’yi yönetirken içtüzüğe sonra, kanunlara ve en sonda anayasaya uygunluk söz konusu olur. Anayasa, kanun, iç tüzük şeklinde bakardık. Aynı TBMM’deki yönetim gibi karar yeter sayıları, önerge sayıları her şey belirtilir. 14’üncü madde karar yeter sayısı, toplantının oluşması, verilecek önergelerdeki sayılar açıkça belirtilmiştir. Ona uyarak yola çıkacağız” şeklinde konuştu.

 

 

 

Kaynak: Yeniçağ / Hanife AÇIKALIN