MEB’den ‘imam hatip’ kayırmacılığı: Anadolu liseleri kaderine terk edildi!

MEB’den ‘imam hatip’ kayırmacılığı: Anadolu liseleri kaderine terk edildi!
26 Ocak 2020 21:15

Milli Eğitim Bakanlığının Harvard ile imzaladığı protokol kapsamında başkentte düzenlenecek olan hizmet içi eğitimlere yalnızca fen ve imam hatip lisesi öğretmenlerinin katılabileceği öğrenildi.

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Harvard Üniversitesi ile öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi kapsamında bir protokol imzalamıştı. 20 ile 24 Ocak tarihleri arasında başkentte düzenlenecek olan eğitimlere, yalnızca fen liseleri ve fen müfredatı uygulayan imam hatip liseleri öğretmenlerinin katılabileceği öğrenildi.

 

Öğretmenler isyan etti

 

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre; diğer liselerin öğretmenleri, imam hatip liselerinin öğretmenlerinin bu kadar ayrıcalıklı hâle gelmelerini kabul edilemez bulduklarını belirterek duruma isyan etti.

MEB ile Harvard Üniversitesi arasında imzalanan “Öğretmen Eğitimi ve Gelişimi Eğitici Eğitimi Kursu” protokolü kapsamında, iki kurum arasındaki işbirliği çerçevesinde Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik branşlarında görev yapan öğretmenlere mesleki kurslar verilecek.

 

Anadolu liseleri sorunu

 

Eğitimlere katılım için belirlenen Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji branşlarında eğitim verme şartının yanısıra getirilen fen lisesi ya da fen lisesi müfredatında eğitim veren imam hatip lisesi öğretmeni olmak şartıyla birlikte Anadolu liselerindeki öğretmenlere ne olacağı sorusu da beraberinde geldi. Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, BirGün’e yaptığı açıklamada ortaöğretim kurumlarının görevinin öğrencileri yükseköğretim kurumlarına hazırlamak olduğunu belirten Bozdoğan, “Peki öğrencilerin yoğunlukla tercih ettiği Anadolu liselerinde öğretmenler ne olacak?” sorusunu sordu.

 

 

MEB’in imam hatiplere geçtiği kıyağı da ‘ayrıcalıklı hâle getirilmek’ olarak değerlendiren Bozdoğan şöyle konuştu:

 

Eğitim Sen olarak, bazı okulların ayrıcalıklı hale getirilmesini kabul etmiyoruz. Kamusal eğitimin en önemli özelliği eşitliktir.

 

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün MEB’den ayrı, özerk bir yapı gibi bağımsız hareket ediyor olması da oldukça düşündürücü. Hangi gerekçe ile imam hatiplere fen lisesi programı açılması onayı verildi? Neden bu onay Anadolu liselerine verilmedi? Öğrencilerce tercih edilmeyen Anadolu imam hatip liselerine fen lisesi programı uygulama izni verilmesi, bakanlığın ve iktidarın öğrencileri oralara yönlendirmeyi öngören politikalarının devamı olarak görünüyor.