‘Mansur Yavaş, Melih Gökçek’i utandırıyor’

‘Mansur Yavaş, Melih Gökçek’i utandırıyor’
21 Ekim 2020 12:10

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla Çubuk 1 Barajı rekreasyon alanının ihya edilmesini köşesine taşıdı. Yalçın Bayer, Çubuk Barajı’nın Cumhuriyet için öneminden bahsederken, “Cumhuriyet’in ilk eserlerinden biri olarak milli birlik ruhunu yansıtmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla Çubuk 1 Barajı rekreasyon alanının ihya edilmesine ilişkin “Yavaş, Gökçek’i utandırıyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Yalçın Bayer, Çubuk Barajı’nın Cumhuriyet için öneminden bahsederken, “Cumhuriyet’in ilk eserlerinden biri olarak milli birlik ruhunu yansıtmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yalçın Bayer’in Hürriyet’te yer alan yazısının ilgili bölümü şöyle:

“29 Ekim’de Ankara’da dev bir açılış var. Açılışın ‘dev’liği projenin büyüklüğünden değil öneminden geliyor.

Çubuk 1 Barajı rekreasyon alanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla ihya ediliyor.

Yıllar boyu süren savaşlardan sonra Türkiye’nin yokluk yıllarında yapılan ilk barajı olan Çubuk Barajı, Atatürk gibi bir ‘dâhi’nin bizzat yönetiminde yapılmış yıllarca Ankara’ya hem rekreasyon alanı olarak hizmet vermiş, hem de Ankara’nın su ihtiyacını karşılamıştı.

1929 yılında yapımına başlanan ve 7 yılda tamamlanan Çubuk Barajı, Atatürk’ün sadece iyi bir asker olmadığının görülmesi açısından çok önemlidir. Çubuk Barajı, Cumhuriyet’in ilk eserlerinden biri olarak milli birlik ruhunu yansıtmaktadır ve bugün dönemsel olarak bu ‘ruh’un yeniden canlandırılması için Çubuk Barajı, bir rekreasyon alanından, bir barajdan çok daha önemlidir.

Atatürk’ün baraj yapımı sırasında inşaatı denetlerken, gelip giderken oturduğu yapı yıllar içinde ‘Atatürk Evi’ olarak ziyaretçilere açılmış ancak Melih Gökçek’in başkan seçilmesinden sonra sadece içinde ‘Atatürk Evi’ olduğu için rekreasyon alanı da kaderine terk edilmişti.

25 yıl aradan sonra Çubuk Barajı belediye iştiraki ANFA şirketi yetkililerinin büyük çabasıyla temizlendi. Öyle ki 25 yılın çöpü-molozu 2000 kamyonla atıldı. 1000 dönümlük bir araziye sahip Çubuk Barajı rekreasyon alanı temizlendi, binlerce ağaç ve bitki dikildi, yollar yapıldı. Atatürk Evi aslına uygun olarak restore edildi.

Mansur Yavaş’ın bütün hizmetleri bir yana, tarihsel bir öneme sahip rekreasyon alanının 29 Ekim’de açılacak olması anlayanlara çok önemli mesajlar veriyor.”