KPSS de devlet sırrı

KPSS de devlet sırrı
7 Temmuz 2015 09:27

ÖSYM , geçen hafta sonu öğretmenlik ve kamudaki A grubu kadrolar için Kamu Personeli Seçme Sınavı yaptı. Sınavı düzenleyen ÖSYM, ne soruları ne de sınava katılan kişilerin sayısını açıkladı.

 

 

ÖSYM, hafta sonu Öğretmenlik ve kamudaki A Grubu kadrolar için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yaptı. 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılan sınava girenler hakkında da, sorulan sorular hakkında da bir açıklama yapılmadı. Bu gizlilik, akıllara eski KPSS’de kopya ve usulsüzlüklerini getirdi.

 

Çünkü KPSS sınavına, üniversite sınavlarından çok daha fazla aday katılıyor. Geçen yılki KPSS’ye 3 milyon 640 bini aşkın aday katıldı. Ancak tekli yıllarda bu sınav daha dar kapsamlı, sadece öğretmenlik ve A grubu kadrolar için sınav düzenleniyor. Bu sayı da geçtiğimiz yıllarda 500 bin civarındaydı. Hafta sonu ilk bölümü yapılan, ikinci bölümü de önümüzdeki hafta sonu yapılacak sınavlara 350 bin öğretmen adayı ile 170 bin A Grubu kadro adayının katıldığı ve katılacağı sanılıyor.

 

Neden gizli?

 

ÖSYM, sınavla ilgili açıklamasında sadece adayların hangi dallardan sınava girdiğini ve kendilerine hangi dallarda sorular sorduğunu açıkladı. Sınava katılanların sayısı bile gizli tutuldu. ÖSYM’nin, bu hafta sonu yapılacak ikinci sınavlardan sonra sayısal bilgileri açıklayabileceği sanılıyor. Ancak Geçtiğimiz yıllarda KPSS’de sınav kitapçıklarının el altından belli kesimlere sızdırılma olaylarına çok rastlamıştık. ÖSYM’nin bu gizliliği de akıllara kuşkular getiriyor.

 

KPSS uzmanları, soruların açıklanmamasını da eleştirdi, “soruları sadece adaylar şifreleriyle görebiliyorlar, ancak açıklanması yasak. Oysa Anayasa Mahkemesi, soruların açıklanması gerektiği kararı almıştı. ÖSYM,Anayasa Mahkemesi’nin Gülçin Aşkın Çetin kararını da dinlemiyor” dediler.

 

 

Kaynak: Figen Atalay/Cumhuriyet