Kopi Luwak Nedir?

Kopi Luwak Nedir?
15 Kasım 2017 12:01

 

Kopi Luwak nedir? sorusuna çok kısa bir cevap vermek gerekirse dünyanın en pahalı kahvesidir. Kopi Luwak’ın sıradan kahvelerin yanında bu derece öne çıkaran yönü ise elde ediliş biçimi. Kahve dünya üzerinde daha önce görülmemiş bir şekilde üretiliyor. Kahvenin üretiminde insan faktörü çok az yer alıyor. Hatta neredeyse üretim sürecinin büyük bir kısmı Endonezya’da yaşayan misk kedilerinin eline bakıyor. Kahve çekirdeklerini yiyen misk kedilerinin çekirdeklerin bir kısmını sindirmesinden sonra kalanını dışkılaması ile elde ediliyor. Kahve aslında bu yüzden kopi luwak adından çok kedi dışkısı kahvesi veya misk kedisi kahvesi olarak anılıyor. Kahve misk kedilerinden elde edildiği için yılda ancak 250-500 kilogram arasında üretilebiliyor.

 

 

 

Kahveyi Bu Kadar Pahalı Yapan Şey Ne?

 

 

Kopi luwak kahvesinin bu kadar pahalı olmasının arkasında yatan asıl sebep benzersiz bir üretim aşaması. Coffea isimli ağacın çiçek açması ile beraber kahve meyveleri ortaya çıkıyor. Bu ağaç vahşi hayvanlara karşı koruma için meyvelerini bir kafein deposu gibi üretiyor. Ağaç bu kafein koruması altında vahşi hayvanların ilgisini çekmemeyi başarsa bile misk kedisi için böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü kafein misk kedisine herhangi bir zarar vermiyor. Misk kedisi yediği kırmızı kahve meyvelerinin çeper kısmını sindirebiliyor ancak asıl kahve yapımında kullanılan kahve çekirdeklerini sindiremiyor. Sindirilmeden direkt olarak boşaltım sistemine gönderilen kahve çekirdekleri de boşaltım sırasında vücuttan atılıyor. Kedinin midesinde ve barsaklarında yer alan bakteriler ve enzimler çekirdekleri doğal bir fermantasyon sürecine sokarak kahveye kendine has aromasını kazandırıyor. Bu işlemlerin hepsi yaklaşık olarak 24 saat sürüyor. Endonezya’da neredeyse altınla eş değer olarak kabul edilen bu misk kedisi dışkılarını çiftçiler toplayarak yıkıyor ve kahve çekirdekleri ortaya çıkıyor. Dışkıdan elde edilen kahve çekirdekleri güneşte kurutuluyor. Daha sonra çekirdeklerin dış kısımları soyuluyor ve böylelikle kavrulmaya hazır hale geliyor. Kopi luwak nedir? sorusunu cevaplayabilmek için kahveyi sade olarak içmek gerekiyor. Herhangi bir özel demleme yöntemine sahip olmayan kahveyi her türlü içmek mümkün. Ancak kahveye konan süt veya şeker kahvenin karakteristik aromasının kaybolmasına neden oluyor.

 

 

Sahte Kahvelere Kanmayın

 

 

Kopi luwak kahvesinin pahalı olmasının sebebi sadece üretim süreci değil. Kahveyi dünyanın en pahalı kahvesi yapan noktalardan birisi de kahvenin üretim miktarı. Orijinal koli luwak üretiminin miktarı misk kedilerine bağlı. Ancak bazı üreticiler yasadışı ya da doğal olmayan yollarla bu kahveyi elde ederek satışa çıkarıyor. Öyle ki satılan koli luwak miktarı üretimin 50 katına kadar çıkabiliyor. Kahvenin adının duyulması ve fiyatının pahalı olması nedeniyle üreticiler yakaladıkları misk kedilerini kafeslere kapatarak onlara kahve meyvelerinden başka hiçbir şey vermiyor. Ancak bu kahve meyveleri dışında küçük böcekler, sürüngenler ve bitkiler ile beslenmeyi seven misk kedisinin sağlığını kötü etkiliyor. Vahşi doğada bulunan misk kedileri farklı besinlerle de beslendiği için bulduğu en kaliteli, en iyi kokuya sahip kahve meyvelerini yemeyi tercih ediyor. Diğer üreticiler ise kafeste besledikleri kedilere bayat kahve çekirdeklerini veriyor. Bu da ortaya çıkan kahvenin kopi luwaktan farklı bambaşka bir kahve olmasını sağlıyor. Ayrıca küçücük bir kafeste yer alan fazla sayıdaki misk kedisi strese giriyor ve doğada bulunan misk kedilerine göre daha sağlıksız oluyor. WSPA, Rainforest Alliance ve UTZ Certified gibi çeşitli kar amacı gütmeyen kuruluşlar doğal yollarla üretilmiş olan kahvelere kendi damgalarını basıyor. Kahvenin gerçek olup olmadığı ambalajında yer alan bu damgalardan belli oluyor.