Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?

Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
12 Haziran 2015 10:00

Koalisyon öcü değildir!

 

Osman ERCAN H6H YORUM

 

”Koalisyon öcüdür” kampanyası yürütmek kaostan başka bir şeye hizmet etmez.

 

”Erken seçim” demek gücü tek bir partide toplamaya çalışmak demek, yani halkın iradesine güvenmemektir.

 

Bir an önce özgürlükler, demokrasi ve barış ekseninde uzlaşıp normalleşmeliyiz artık!

 

İntikamla devlet yönetilmesin! Bunun sıkıntısını uzun yıllardır yaşıyor Türkiye. Belki de 50-60 senelik bir mevzu bu…

 

Deneme tahtasına dönüşen eğitim sitemini ve halkın önemli bir bölümünü tatmin etmeyen hukuk sitemini restore etmenin zamanı geldi de geçiyor…

 

Beraber yaşamayı öğrenmeliyiz artık… Sevgili Zülfü Livaneli’nin de dediği gibi Türkiye bizim evimiz ve bizim başka gideceğimiz bir yer yok! İnsan kendi evinde tatsızlık ister mi? Tabii ki istemez.

 

Bir arada yaşamayı savunmalıyız artık : Tüm etnik, dinsel,ideolojik ve cinsel unsurlarla… Ama bu kez bu unsurları devlet yönetimine empoze etmeden!

 

Diyarbakır’daki sağduyuyu görmezden gelemeyiz.

 

Ötekisi olmayan, çalışan, üreten, paylaşan ve adeletinden şüphe duyulmayan yenilikçi bir Türkiye olmalıdır artık ortak düşümüz…

 

İnançlara saygılı bir laiklik anlayışını devlet yönetiminin harcına yedirme zamanı gelmedi mi?

 

En ufak bir totaliter tavır hissetmesin artık bu insanlar.

 

Demokrasinin salt çoğunluk anlamına gelmediğinden, çoğulculuk demek olduğundan defalarca bahsetmiştim. Büyük gün geldi ve sandıktan koalisyon çıktı. Eğer değerlendirebilirsek demokrasi açısından bir fırsatın eşiğinde olduğumuzu belirtmek isterim.

 

O halde haydi o zaman gereğini yapmaya, demokrasinin nimetlerinden faydalanmaya !

 

”Koaliyon Uygarlıktır” *

 

Genel seçimlerin sonucunda sandıktan tek başına iktidar çıkamayınca, DSP Eski Milletvekili, gazeteci ve şair Sayın Süleyman Yağız’ın geçtiğimiz Nisan ayı yazmış olduğu Koalisyon Uygarlıktır adlı makalesini yeniden okuma gereksinimi duydum.

 

”Koalisyon (ortak yönetim); en uygar, en demokratik yönetim biçimidir; dahası keyfiliğin önündeki en düyük frendir. Zira koalisyon, uzlaşıyı gerektirir… Ki, uzlaşı da uygar ( medeni ) insanların,uygar politikacıların işidir,” diyordu yazısında Sayın Yağız ve ön koşulu uzlaşı olduğu için koalisyonun en uygar ve en demokratik yönetim biçimi olduğuna değiniyordu. Yazıda yer alan belki de en iddialı bölümü sizinle paylaşmak istiyorum: ”Ecevit CHP Genel Başkanı iken, dönemin AP Genel Başkanı Süleyman Demirel’e teklif ettiği CHP-AP koalisyonu kurulabilmiş olsaydı, 12 Eylül darbesi de olmazdı. Nitekim, darbenin baş aktörü Kenan Evren, ‘Anılar’ında bunu açıkça dile getirmiştir.”

 

IMG_20150611_125810

 

Deneyimli siyasetçi ve gazeteci Sayın Yağız’la 2011 yılında TBMM’deki odasında DSP-ANAP-MHP koalisyonu, gazetecilik ve toplumsal barış gibi pek çok konu üzerine bir söyleşi gerçekleştirmiştik. AK Parti’nin tek başına iktidarda olduğu o dönemde de uzlaşmadan yana net bir tavır takınan deneyimli siyasetçi ” Ben yerel yönetici olsam insanları sokakta barıştırırdım. Örneğin bir sokağın adını Nazım Hikmet, diğer sokağın adını ise Necip Fazıl Kısakürek sokağı koyarım” demişti. Sayın Yağız’ın bu tavrının diğer siyasilere de örnek olmasını temenni ederek bir an önce ülke çıkarlarını,temel hak ve özgürlüklerimizi gözeten güçlü bir koalisyon hükümeti diliyorum.

 

* www.suleymanyagiz.net/2015/04/koalisyon-uygarliktir/

Osman ERCAN Twitter

[email protected]

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)