İYİ Parti yeni yönetimi ‘çarşaf liste’yle belirliyor, Akşener kararı delegelere bıraktı

İYİ Parti yeni yönetimi ‘çarşaf liste’yle belirliyor, Akşener kararı delegelere bıraktı
4 Ağustos 2019 08:50

Kurulduğu Ekim 2017’den bu yana 2 seçim geçiren İYİ Parti, yaklaşık 2 yıllık siyasi ömrüne 1’i olağan olmak üzere bu haftasonu gerçekleştirilen 4. olağanüstü kurultayla birlikte 5 kurultay sığdırdı.

 

Ayşe Sayın / BBC Türkçe

 

Cumartesi “Bugün geleceğin ilk günü” sloganıyla toplanan ve Pazar sona ermesi beklenen kurultayda, Mayıs ayında gerçekleştirilen tüzük kurultayındaki değişiklikle üye sayısı 80’den 50’ye düşürülen partinin en yetkili organı Genel İdare Kurulu (GİK) üyelikleri için seçim yapılıyor.

Partide “kurumsallaşma kurultayı” olarak nitelendirilen 4. Olağanüstü Kurultay’ın en önemli özelliği, GİK seçiminin ilk kez, delegenin istediği isimlere oy vermesini sağlayan “çarşaf liste” ile yapılması ve Akşener’in, genellikle genel başkanların tercihini belirten “anahtar liste” çıkarmaması.

Akşener kimi kesimlerce eleştiri konusu da olan arka arkaya kurultay yapmalarının gerekçelerini, kurultaylarından hemen önce “MHP’ye dönüş” çağrısı yapan eski genel başkanı MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi ima ederek açıkladı:

“Bazıları diyor ki, parti kurulalı iki sene bile olmadı, bu kaçıncı kurultay? Eeee bizde böyle. Biz, kendi delegesinin iradesinden köşe bucak kaçanlardan değiliz. Biz, delegenin imzasını yok saymak için iktidara yanaşanlardan değiliz. Biz, koltuğumuzu korumak uğruna, kırk takla atanlardan da değiliz. Biz, Türkiye için vadettiği demokrasiyi, kendi partisinden esirgeyecek kadar şuursuz, hiç değiliz.”