İstanbul Kongre Merkezi’nde ‘Kanal İstanbul’ çalıştayı!

İstanbul Kongre Merkezi’nde ‘Kanal İstanbul’ çalıştayı!
10 Ocak 2020 10:43

“Kanal İstanbul Çalıştayı” İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. İBB’nin ev sahipliğindeki çalıştaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de katıldı.

 

 

 

İBB’nin düzenlediği Kanal İstanbul Çalıştay’ında konuşan Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un Kanal İstanbul’a mecbur bir şehir olmadığını belirterek, “Bu proje İstanbul için tamamen ölümcül bir ameliyattır” dedi.

İmamoğlu’nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Kanal İstanbul konusunda topluma anlatmaları gereken noktaları var. Bu proje İstanbul için tamamen ölümcül bir ameliyat. Bunu yapmayı kafalarına koyanlar, bu ameliyatın yapma nedenini mutlaka anlatmak zorundalar. Biz buna 82 milyon vatandaşımızla ikna olmak zorundayız.

 
“KİMSE BİZİ ÇOCUK YERİNE KOYMASIN”

 

 

Kanal İstanbul’da bilim insanları ne diyorsa ona kulak vereceğiz. Bu ülkenin, bu şehrin bu kadar sorunu varken Kanal İstanbul şart mıdır? Tekrar söylüyorum. Bizim Kanal İstanbul’la ilgili fikrimiz asla siyasi değil hayatidir. Bu ölümcül ameliyatı yapacağız diyenlerin iki argümanı var: Boğaz’dan geçecek gemilerin yaratacağı riskler ve Türkiye’ye gelir getirecek. Gemileri bir yerden alıp başka bir yere taşıdığınızda güvenlik sorununu bitiremezsiniz. Ayrıca büyük gemilerin Kanal İstanbul’dan geçemeyeceğini, hiçbir geminin de Kanal İstanbul’dan geçmeye zorlanamayacağını çok iyi biliyoruz. Kimse bizi çocuk yerine koymasın.

 
“BU PROJE RANTA DAYALI BİR MODEL”

 

 

Kanal İstanbul’un sahibi işin ekonomik boyutuna gerçek bir yatırımcı zihniyetiyle yaklaşmıyorlar. Söyledikleri şu: Kanal İstanbul’u yaparım. Gelenden geçenden para alırım. Etrafına koca koca binalar dikerim. BU hiç gerçekçi bir yaklaşım değil. Bu sadece toprağa, ranta, betona dayalı bir model.

 
“İSTANBUL KANAL İSTANBUL’A MECBUR BİR ŞEHİR DEĞİLDİR”

 

 

Bu projeyi 2011 seçimlerinden önce büyük gürültü kopararak açıklayanların, 2015 genel seçimlerinde ve son yerel seçimlerinde hiç gündeme getirmemeleri düşündürücü. Bu proje üzerinden siyasi rant üretmeye çalışıyorlar. Türkiye Kanal İstanbul’a mecbur bir ülke değildir. İstanbul, Kanal İstanbul’a mecbur bir şehir değildir. Ama İstanbul metro sistemini geliştirmeye, elindeki su kaynaklarını ve yeşil alanlarını korumaya mecburdur. İstanbul yeterince beslenemeyen çocuklara yiyecek bulmaya, gençlere iş imkanı sağlamaya mecburdur.

Sizden bir şey isteyeceğim: O küçük çocuklarımızın, gençlerimizin gözlerine bakın: Sizce o çocuklarımız, gençlerimiz bizden Kanal İstanbul projesini mi istiyor? Onlar bizden güzel bir gelecek mi istiyor yoksa İstanbul için ölümcül olan Kanal İstanbul projesini mi?”

 

 

İmamoğlu’ndan sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener konuştu. Akşener’in açıklamaları şu şekilde:

“Sayın İmamoğlu çok güzel sorular sordu. Ben de eklemek istiyorum. Bu proje bir talep üzerine mi yapıldı. BU projeye Montrö’ye uygun mu? 9 sene bu proje uyutuldu da şimdi neden tekrar gündeme getirildi? Çünkü; İstanbullu Ekrem Başkanı seçti de ondan. Herkes Kanal İstanbul nereden çıktı diyor. Sebebi sensin başkan. Bu bir yönetim anlayışıdır. Cumhurbaşkanı kendini devletin babası zannediyor. Sayın Erdoğan bizim babamız, bizler de herhalde onun sinirini bozan evlatlarıyız. Bu güç benim elimde, canım isterse herkesin kafasına o çekici vurum demenin tezahürüdür. Bugün maalesef bizim başımızdaki kişi elinde çekiçle geziyor. Bunun cezasını maalesef İstanbullu’ya kesmeye çalışıyorlar.

Sayın Erdoğan’a demokrasi diyoruz. Otur yerinde diyor. Bilim diyoruz. Hadi işine bak diyor. Beyefendinin canı istedi İstanbul Havalimanı’nı yaptı. Putin yeni havalimanına inemedi, Atatürk Havalimanı’na indi. O havalimanıyla ilgili kimsenin fikrini almadı, 5 milyar dolarlık bir para harcandı.

 

Akşener’den sonra kürsüye CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Kıılıçdaroğlu açıklamaları şu şekilde:

“Bu ölümcül ameliyatı mutlaka yapacağım diyen adam doktor değildir. Küçük ayrıntılarda iş bölümüne giden ülke gelişmiş ülkedir. Her şeyi ben bilirim diyen ülke gelişmiş değildir. Bu projenin tek amacı ranttır. Bir ülkenin öncelikleri vardır. 21. yüzyılın Türkiye’sinde kişi başına aylık geliri 673 liranın altında olan kişi sayısı yaklaşık 9 milyon. Ve biz bu kanalı yapmaya çalışıyoruz. İşsiz sayısı 9 milyonu aştı. Bir Allah’ın kulu çıksın söylesin: Bu ülkenin öncelikleri insan mı yoksa birilerine rant kazandırmak mı?

Değerli arkadaşlar Erdoğan, Kanal İstanbul’a karşı çıkıyorsanız bizi ikna edeceksiniz dedi. Belediye başkanımız davet etti. Beyefendi gelmedi.