İntihar hepimizin çok yakınında gezinen bir tehlike

İntihar hepimizin çok yakınında gezinen bir tehlike
10 Eylül 2019 13:39

Bugün 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü. İstatistiklere göre her 40 saniyede biri, hayatına son veriyor.

 

 

 

Engin BALIM H&H YORUM

 

 

 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 800 bin kişi intihar ederek hayatını kaybediyor; aynı zamanda intihar 15-29 yaş arası gençlerde yol kazalarından sonra en çok görülen ikinci ölüm sebebi.

 

 

Geçen yıl ABD’de yayımlanan bir araştırmaya göre intihar eden tek bir kişi, 135 kişi üzerinde sarsıcı bir etki yaratıyor.

 

 

İngiltere’de intiharla mücadele eden yardım kuruluşu Samaritans var, biz de ise intihara kalkışan birini karakolda bile gözetim altında tutmuyorlar. Yakını geldi mi salıveriyorlar. Kaymakamlığa vs başvurup, zorla ambulans ile yardım almasını sağlayabilirsiniz AMA süraç günler, haftalar alabiliyor!

 

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 verilerine göre erkeklerde intihar oranı daha yüksek.

 

 

Her 100 bin erkekten 13,5’i, her 100 bin kadından 7,7’si dünya çapında intihar ediyor.

 

 

Türkiye’de de aynı veri tabanına göre erkeklerde intihar oranı her 100 bin kişide 11,3 iken kadınlarda 3,2.

 

 

İntihar ile depresyon ve alkol kullanımı gibi akıl sağlığı ile ilişkili sorunlar arasında bir ilişki gözlemlense de çok sayıda intiharın stres, mali sıkıntı, ayrılık, kronik bir acı ya da hastalık gibi kriz anlarında meydana geldiği belirtiliyor.

 

 

Kırsal alanlarda intihar oranı yüksekken toplumun genelde ayrımcılığa uğrayan kesimleri -mülteci, göçmen, LGBTİ ve mahkumlar gibi- daha meyilli olabiliyor.

 

 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre çatışma alanlarında yaşayan, felaketlere, şiddete, tacize, kayba maruz kalan kişiler de riskli gruplar arasında sayılıyor.

 

 

Rethink’ten Carrington, bir insanın çevresinde insanlar olsa da yalnız hissedebileceğini belirterek bu kişilerin destek göremedikleri zaman dayanamayacak gibi hissedebileceklerini belirtiyor.

 

 

Sevdiklerinizin daima yanında olun; son pişmanlık çare olmuyor! Derdim var diyeni, dünyanın en büyük derdine sahipmiş gibi dinleyin, el uzatın. Kimsenin derdini ,yükünü küçümsemeyin. Bazen sadece sessizce dinleyin, yanında durun. Hayatın yükleri bazen gençlere ya da bazı iyi kalpli insanlara, size olduğundan daha ağır gelebiliyor!

 

 

İncir çekirdeğini doldurmayacak şeyler, tertemiz insanların yaşamdan kopmalarına neden olabiliyor…

 

 

BBC’de bugünün intiharı engelleme günü olduğunu görünce; çok sevdiğim ve sene-i devriyesi yaklaşan bir kardeşimin, aziz hatırası için, iki satır karalamak istedim.

 

 

Engin BALIM Twitter