İBB’de para bitti, Sabiha Gökçen Havalimanı metrosu Bakanlığa devredildi!

İBB’de para bitti, Sabiha Gökçen Havalimanı metrosu Bakanlığa devredildi!
22 Eylül 2018 12:44

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları yürütülen Sabiha Gökçen havalimanı bağlantısını sağlayacak metro hatları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi.

 

 

Özlem Güvemli / Sözcü

 

 

Devredilen hatlar arasında metrobüs yoğunluğuna alternatif olarak düşünülen Söğütlüçeşme-İncirli metrosu da var. CHP’li Meclis Üyesi Tarık Balyalı, 9 yıl önce açılan Sabiha Gökçen Havalimanı’na hâlâ metro hattı ile ulaşılamadığına dikkat çekerek “İBB gerektiği kadar hızlı hareket etmedi, para sıkıntısı da çıkınca bakanlık devreye girdi” dedi.

 

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre Sabiha Gökçen Havalimanı raylı sistem bağlantısını sağlayacak metro hattının Sabiha Gökçen—Kaynarca, Sabiha Gökçen-Kurtköy Kavşağı kısımlarını, Altunizade-Sabiha Gökçen Metro Hattı, Söğütlüçeşme-İncirli Metro Hattı’nı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yapacak.

 

Sabiha Gökçen-Kurtköy arasındaki 7.4 kilometrelik metro bağlantısı inşaat çalışmaları hali hazırda Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülürken diğer hatların hepsi İBB projesiydi. Sabiha Gökçen-Kurtköy metrosunun uzatma hattı olacak. Sabiha Gökçen-Kurtköy metrosu hâlâ proje aşamasında. Geçtiğimiz yıl ÇED süreci tamamlanan hattında maliyeti 760 milyon TL olarak açıklanmıştı. 6 km uzunluğundaki 3 duraklı bu kısa hattın 2020 yılında açılması planlanıyordu.

 

Devredilen diğer metro projesi Altunizade-Sabiha Gökçen Havalimanı hattı da İBB’nin 2019 yatırım programında yer alıyor. 28 kilometrelik hat 11 istasyondan meydana geliyor. İBB’nin metrobüs hattındaki yoğunluğa alternatif olarak belirlediği 31 km’lik İncirli-Söğütlüçeşme metro projesinin de 2023 yılına kadar tamamlanması öngörülüyordu.
İBB’DE PARA BİTTİ

 

CHP’li İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı “İBB bütçesinde para kalmadığı için bir an önce bitmesi gereken metro hatları bakanlığa devredildi. Hâlâ metro hattı inşaatı başlamayan, otobüs hattı bile olmayan 3. Havalimanı’nın açılışına sayılı günler kala 9 yıl önce açılan İstanbul’un ikinci havalimanı Sabiha Gökçen’in durumu akıllarına gelmiş olmalı. Havalimanı 2009 yılında açıldı ama hâlâ metro ile ulaşmak mümkün değil. Sabiha Gökçen’e bakınca 3. Havalimanı’ndaki durum normal gibi geliyor. Sabiha Gökçen’e metro hattı yapma konusunda İBB çok gecikti bakanlık da bu yüzden devreye girdi” dedi.

 

İSTANBUL ÇİLE ÇEKİYOR

 

Devredilen hatlardan Söğütlüçeşme-İncirli Hattı’na dikkat çeken Balyalı, “Metrobüs hattının altına yapılacak önemli bir hat. CHP grubu olarak yıllardır metrobüs hattının artık kapasitesinin yetmediğini, metro hattı ile desteklenmesi öneriyoruz. Bu hat için adım atmayan İBB, yıllardır İstanbullulara çile çektiriyor” diye konuştu.

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/yillardir-bitirilemeyen-sabiha-gokcen-havalimani-metrosu-bakanliga-devredildi-2640122/