‘Hükümetin, ormanda arkeolojik kazı merakı da nereden çıktı?’

‘Hükümetin, ormanda arkeolojik kazı merakı da nereden çıktı?’
12 Nisan 2018 12:08

CHP Milletvekili Gürer, DSİ Kanunundaki değişiklikle ‘ormanda arkeolojik kazı’ yapılabilmesine olanak sağlayan tasarıyı eleştirdi ve Meclis kürsüsünden sordu:

 

 

“Hükümetin, ormanda arkeolojik kazı merakı da nereden çıktı?”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Devlet Su İşleri Kanunu’ndaki değişiklik tasarısıyla sulama suyunun özelleştirilerek satılması, orman alanlarının rant kapısı haline getirilmesi ve sulama birliklerinin yapısal değişimin önünün açılmasının sağlanacağını söyledi.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz olarak görüşülmekte olan 548 Sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Bazı Kanun ve Kanun hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 12’nci maddesinin tasarı metninden çıkarılması yönündeki teklifi üzerine bir konuşma yaptı.

HÜKÜMET SİNEKTEN YAĞ ÇIKARMANIN DERDİNE DÜŞTÜ

 

 

Ömer Fethi Gürer, Kanun tasarısıyla Hükûmetin, sulama suyunu dolaylı özelleştirip satmak, orman alanlarını orman özelliğinden çıkarıp ranta açmak, çiftçilerin ortaklaşa sürdürdükleri sulama birliklerinde yapısal değişimle suda çiftçi yönetimini sonlandırmak, dikili yaş ağacının satışına yönelik düzenlemelerle sinekten yağ çıkarmanın derdine düşmüş durumda olduğunu belirtti.

 

 

KAZI YAPILACAK BİNLECE ALAN VARKEN, NEDEN ORMANLARI SEÇTİNİZ?

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ormanlarda arkeolojik kazı alanlarının da ranta açıldığını iddia ettiği konuşmasında, ”12’nci maddede devlet ormanlarına arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, tarihî eserlerin restorasyonuna ve korumak için gerekli tesise izin verilmekte. İlk anda arkeolojik kazı ve restorasyon kulağa hoş geliyor ama ülkemizde bilimsel kazı yapılacak binlerce alan varken ve bir çalışma yokken düğün değil, bayram değil nereden çıktı ormanda arkeolojik kazı merakı? Hâlen orman alanlarında arkeolojik bir kazı gerektiğinde Kültür Bakanlığı önerisiyle Hükûmet buna izin verirken, buralarda yapılan bu alanların yirmi dokuz yıllığına kiralanması getirilerek esasen bir rant devşirmek düşüncesi olduğu ortaya çıkmaktadır. Bir dönem sonra bu alanlar da orman alanı olmaktan çıkarılırsa şaşırmamak gerekir.” İfadelerini kullandı.