Duruşma Salonuna Sığmadılar

Duruşma Salonuna Sığmadılar
6 Ekim 2011 15:19

ARALARINDA YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da bulunduğu İkinci Balyoz Davası’nın, “Balyoz Planı” davasıyla birleşmesinin ardından yapılan ilk duruşmada sanıklar duruşma salonuna sığmadı.

ARALARINDA YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da bulunduğu İkinci Balyoz Davası’nın, “Balyoz Planı” davasıyla birleşmesinin ardından yapılan ilk duruşmada sanıklar duruşma salonuna sığmadı.

 

“Balyoz Planı” iddialarına ilişkin 224 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 44. duruşmasının görülmesine devam ediliyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda yapılan duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul Milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 168 tutuklu sanık hazır bulundu.

 

YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada ayrıca 27 tutuksuz sanık da hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar Ergin Saygun ve Ahmet Sinan Ertuğrul ise duruşmaya katılmadı.

 

8 TUTUKSUZ SANIK MÜDAHİL AVUKATLARI İÇİN AYRILAN BÖLÜMDE OTURDU

 

İkinci Balyoz Davası’nın Balyoz Davası ile birleşmesinin ardından tutuksuz sanıklardan 8 kişi, için sanık bölümünde oturacak yer kalmayınca, bu sanıkların, basın mensuplarının da bulunduğu müdahil avukat bölümünde oturmalarına izin verildi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken üye hakim Ali Efendi Peksak tarafından mahkemeye gelen yazıların okunacağını belirtti.

 

ÜYE HAKİM PEKSAK GELEN EVRAKLARI OKUDU

 

Mahkeme heyeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak Çağlayan’daki Adliye Sarayı’nda bulunan en büyük duruşma salonunun sanık, sanık müdafii, müdahil ve müdahil vekili ile izleyici kapasitesinin ve sesli ve görüntülü duruşma yapma teknik alt yapısının bulunup bulunmadığı hususunda mahkemeye bilgi verilmesini istemişti. İstanbul Cumhuriyet Basavcılığı’ndan mahkemeye gelen yazıda, en büyük duruşma salonunda gizli tanık odasının olmadığı, ses mikserlerinin bulunmadığı, çoklu ses kayıt sisteminin olmadığı, sanıklar için 50, taraf avukatları için 20, izleyiciler için 50 kişilik yer olduğu belirtildi.

 

ALBAY AHMET TUNCER TAHLİYESİNİ İSTEDİ

 

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, tutuklu sanıkların savunmalarının alınacağını belirterek, tutuklu sanık Albay Ahmet Tuncer’i kürsüye çağırdı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Tuncer tahliyesini ve beraatini istedi. Duruşma sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

 

DAVALAR BİRLEŞMİŞTİ

 

10. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Ekim tarihinde görülen davada İkinci “Balyoz Planı” davasının, “Balyoz Planı” davasıyla birleştirilmesine oy birliğiyle karar vermişti. Mahkeme kararında, dava dosyaları arasında hukuki ve fiiili irtibat bulunması, yargılamanın seriliği, usul ekonomisi, çelişkili kararların çıkmaması ve sanıkların hukuki durumlarının birbirini etkilemesi durumunu da dikkate alındığını belirtmişti. 196 sanıklı Balyoz davası ile 28 sanıklı İkinci Balyoz davasının birleştirilmesinin ardından toplam sanık sayısı 224’e yükseldi. Davada yargılanan tutuklu sanık sayısı 184’e, tutuksuz sanık sayısı 38 olurken emekli Orgeneral Ergin Saygun ile Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

 

DHA