‘Deprem paralarına ne oldu?’ sorusuna canlı yayında böyle yanıt verdi

‘Deprem paralarına ne oldu?’ sorusuna canlı yayında böyle yanıt verdi
26 Ocak 2020 17:56

Habertürk canlı yayınına konuk olarak bağlanan Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Haluk Eyidoğan “toplanan deprem vergileri nerede kullanıldı?” sorusuna yanıt verdi.

 

 

Eyidoğan toplanan deprem vergilerinin nerede kullanıldığına ilişkin soruya “Bir bakanımız duble yollar yaptık demişti hatırlarsanız. Yani kimine göre 50 milyar lira belki 60 milyar lira o mevlaların bir havuzda risk azaltma öncelikli olarak kullanılması yerine başka maksatlarla harcandığını anlıyoruz. O parayla ilgili açıkçası bir bilgim yok. Ama bu 50, 60 milyar liralık bütçe nerede? Ne yazık ki bilgilenmek istediğimiz halde bilgilenemiyoruz. Sorumlu birilerinin de bunu halka anlatması gerekir.” diye yanıt verdi.

 

 

MEHMET ŞİMŞEK NE DEMİŞTİ?

 
Dönemin Maliye Bakanı AKP’li Mehmet Şimşek, 99 depreminden sonra geçici olarak getirilen deprem vergilerini harcadıklarını itiraf etmişti.

Şimşek, toplanan vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını öne sürmüştü. Öte yandan Şimşek, uluslararası vergi uygulamalarında da ‘tek bir harcama için vergi toplanması’ mantığının doğru bulunmadığının altını da çizmişti.