Depolarda patates varken ithalat neden?

Depolarda patates varken ithalat neden?
14 Mart 2019 10:16

200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasına tepki gösteren CHP’li Aygun, depolarda 400 bin ton patatesin olduğunu belirterek, “Birilerinin cebini doldurmak için mi üreticinin ayağına kurşun sıkılıyor?” diye sordu.

 

 

 

Birgün’ün haberine göre Cumhurbaşkanlığı kararı ile 20 Nisan’a kadar 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanması tartışmalara neden olurken, CHP’li İlhami Özcan Aygun, depolarda 400 bin ton patates bulunduğu iddiasını dile getirdi.

Sıfır vergi ile patates ithalatı kararına yönelik soru işaretleri büyüyor. İthalatı yapacağı belirtilen McCain Foods Şirketi ile bağlantısı ortaya çıkan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bakan olunca ücretli görevlerimden istifa ettim. 27 yıllık bir çalışma hayatım var. Evimde oturup Bakan olmadım ki. Geçmişte çalışmış olmam bugün herhangi bir ticari ilişkiye girmemi gerektirmez” açıklamasıyla savunmaya geçti; ancak tartışma sonlanmadı.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, patates ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasına tepki göstererek, “Aldığımız istihbarata göre depolarda 400 bin ton patates var. 20 Nisan tarihinde de Adana’da ve Ödemiş’te turfanda patates çıkacak. O halde bu ithalat kararı niye alındı? Birilerinin cebini doldurmak için mi üreticimizin ayağına kurşun sıkılıyor” diye sordu.

 
HASTALIKLI TOHUM UYARISI

 

 

Aygun, patates ithalatı için Mısır, İran ve Kazakistan ile görüşmeler yapıldığını belirterek, “Peki buralardan alınan yemeklik patates, tohumluk olarak kullanılırsa ve bu patatesler hastalıklı çıkarsa Türkiye’de üretime vurulacak darbe hesap edildi mi? Türk topraklarına hastalıklı tohum getirmek, patates üreticimize, Türk tarımı ve ekonomisine büyük darbe vurur” uyarısını yaptı.

Kararname çıkmadan iki firmanın İran ile görüşüp, patatesi ucuza kapattığı, anlaşma yaptığı iddialarına dikkati çeken Aygun, “Sonra da yüksek fiyattan iç piyasaya verecekleri söyleniyor. Kendi üreticimizi nasıl mağdur ederiz? Adana’da ve Ödemiş’te 20 Nisan’da zaten turfanda patates çıkacak. Nedir bu telaş?” diye tepki gösterdi.