Cihaner’den ‘sol siyaset’ çağrısı!

Cihaner’den ‘sol siyaset’ çağrısı!
24 Temmuz 2020 13:14

Pandemi nedeniyle daha önce ertelenen CHP Kurultayı bu hafta sonu toplanıyor. Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra yeterli imzaya ulaşmaları halinde Cihaner, Yarman ve Atıcı da genel başkanlığa aday olacak.

 

 

CHP 37’nci Olağan Kurultayı yarın toplanacak. İki gün sürecek ve pandemi nedeniyle Bilkent Odeon’da seyircisiz olarak gerçekleştirilecek CHP Kurultayı’nda Genel Başkan ile birlikte 60 kişilik Parti Meclisi (PM) 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ve 8 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platformu üyeleri (BYKP) belirlenecek.

Bin 356 delegenin oy kullanacağı kurultayda genel başkanlık için 68, kurullar için ise 10 delegenin imzasını alan partililer aday olabilecek. Genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra PM üyesi İlhan Cihaner, eski milletvekili Aytuğ Atıcı ve Onur Kurulu üyesi Tolga Yarman da aday adaylığını açıkladı. Üç ismin imza toplama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

Pandemi nedeniyle yalnızca delegelerin alınacağı kurultaya yönelik son hazırlıklar da tamamlandı. Bin 356 delege için her sandıkta 31 kişinin oy kullanacağı bir düzen oluşturuldu. Buna göre, 44 sandık kurulacak. Her sandığa bağlı üç kabin, toplamda 132 kabin olacak. Yarın sabah 09.00’da kurultay resmen başlayacak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise saat 11.00’de konuşacak.

 

 

YENİ İSİMLER ANAHTAR LİSTEDE

 

 

Çarşaf liste ile yapılacak PM, YDK ve BYKP seçimleri için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir anahtar liste hazırlaması bekleniyor. Mevcut Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin tamamına yakınının Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer alacağı öğrenildi. PM’den Celal Çelik, Gülizar Emecan, Haluk Koç, Ali Öztunç, Selin Sayek Böke, Gamze Taşcıer, Yüksel Taşkın, Erdoğan Toprak ve Gökhan Zeybek gibi isimlerin yeniden anahtar listede olacağı kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun, ayrıca yeni isimler olarak milletvekilleri Murat Emir, Ali Mahir Başarır ve Murat Bakan, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Zeynel Emre, Özgür Karabat, Deniz Yavuzyılmaz’a da anahtar listesinde yer vermesi bekleniyor.

 

 

ADAYLAR AÇIKLADI

 

 

Aday olmak için imza toplama çalışmalarını sürdüren İlhan Cihaner ve Tolga Yarman, CHP Genel Merkezi’nde resmen adaylıklarını açıkladı. Partinin sol siyaset zemininde hareket etmesi gerektiğini ifade eden PM üyesi İlhan Cihaner, “Bizler partimizin demokratik bir örgüt ve yönetim anlayışı ile çağdaş, sol siyasetle başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz. Bu ilkeleri, parti politikalarına dönüştürmeyi amaçlayanlardan birisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı’na aday oldum” dedi.

 

 

DELEGELER EKSİKSİZ KATILMALI

 

 

Tüm delegelerin eksiksiz olarak kurultaya katılmasını isteyen Cihaner, adaylık açıklamasında şunları söyledi:

“Lütfen bu tarihsel kavşakta kurultaya katılın. Partimiz kuruluşun ve kurtuluşun partisi olarak tarif edilmektedir. Bu nedenle yaptıkları veya yapmadıkları ile nasıl yaşayacağımızı belirtme potansiyeli vardır. Temel eleştirimiz partimizin bu potansiyelini yeterince verimli kullanmadığı yönündedir. Geçmişe dönmek için değil geleceği kurmak için, yurdumuzda ve dünyada ön şartsız barış için, eğitim, sağlık, beslenme, barınma, çalışma hakkı için, çocuk, kadın, yaşlı, engelli, LGBTİ, her inancın her kimliğin her etnisitenin bir arada ve eşit yaşamalarının ön koşulu olan laiklik için çalışacağız.”

 

 

CHP ÇİZGİSİNDEN SAPTI

 

 

Tolga Yarman ise adaylık açıklamasında CHP yönetimini eleştirdi. CHP’nin “çizgisinden saptığını” dile getiren Yarman, “Bugünkü CHP’yi çok daha iyi bir CHP yapmak için buradayım. Çizgisinden saptığını izlediğimiz CHP’yi tekrar toplumun CHP’si, toplumun reçetesi, toplumun önderi ve özlemlerin sahibi kılmak için buradayım. İktidar ciddi tehdit altında, biz ona maalesef çanak tutuyoruz. Ben öyle görüyorum. Bölgedeki enerji savaşlarını anlamadan, Yeni Osmanlıcılığı anlamadan, Büyük Orta Doğu projesini anlamadan, Türkiye’nin ve bölgenin nasıl dizayn edilmek istendiğini anlamadan bu günlerimizi anlayamayız. Pazartesi gününden itibaren Atatürk’e layık bir CHP olsun istiyorlarsa görevi almaya hazırız. Çok donanımlıyız” dedi.