CHP’li Yeşil: Muhasebeci ve mali müşavirlere 3 ay süreli nakdi destek verilsin!

CHP’li Yeşil: Muhasebeci ve mali müşavirlere 3 ay süreli nakdi destek verilsin!
8 Mayıs 2020 11:42

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, TÜRMOB bünyesinde faaliyet gösteren odalara kayıtlı Muhasebeciler, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlere 3 aylık süre boyunca asgari ücret tutarında nakdi yardım yapılabilmesi için kanun teklifi verdi.

 

 

“Muhasebeci Ve Mali Müşavirler Zor Durumda”

 

 

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in Covid-19 salgınının ekonomiye olan etkileri nedeniyle muhasebeci ve mali müşavirlerin zor durumda olduğunu belirterek vermiş olduğu kanun teklifinin gerekçesinde şu açıklamalar yer aldı: “Salgının yayılım süreci nedeniyle ölüm hızı da yükselmiş ve her açıdan yıkıcı etkilerinin uzun süre devam edeceği anlaşılmıştır. Toplum sağlığının bozulması ile başlayan süreç, ekonomik ve finansal etkileri ile ikinci bir dalga haline dönüşmüş, ekonominin bozulması nedeniyle de başta üretim endüstrisi etkilemiş, üretim kapasitesi düşen ve sıfıra inen bir konumdan işten çıkartmalar nedeniyle istihdamı olumsuz etkilemiş, oradan da tüketim alışkanlıklarını düşürerek ucu görünmeyen bir sarmal halini almıştır. Ülkemizde bütün sektörlerin bu durumdan olumsuz olarak etkilendiği sabittir. Alınan tedbirlerin toplumsal hayata ve ekonomiye olan katkısı kamuoyu nezdinde tartışmalıdır. Hal böyle iken 111.404 mensubu bulunan TÜRMOB ve bu birliğimize bağlı odalarımızda bulunan serbest muhasebeciler, mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler de Covid-19 pandemisi nedeniyle hem sağlık hem de mesleki açıdan çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmışlardır.

 

 

“Gelir Yok Ama Fatura ve Kira Gideri Çok”

 

 

İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil, muhasebeciler, mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerden ihtiyaç duyanların üç ay süreyle asgari ücret tutarında nakdi yardım alması ile ilgili vermiş olduğu kanun teklifi sonrasında şu açıklamalarda bulundu: “Muhasebeci ve mali müşavirlerimiz, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile birçok işletmenin geçici olarak kapatılması nedeniyle gelirlerinden bir süredir yoksun kalmış durumdalar. Üstelik ilk etapta beyannamelerin ertelenmemesi nedeniyle de salgının en yoğun yaşandığı dönemde işyerlerine gitmek durumunda kaldılar. Bir yandan kira ödemeleriyle, bir yandan personel giderleriyle ve faturalarla baş etmek durumunda kaldılar. TÜRMOB’un kendi rakamlarına göre, bünyesinde 111 bin 404 emekçi bulunmaktadır. Elbette bu yardıma ihtiyaç duymayanlar olabilir ancak kirasını dahi ödeyemeyen birçok emekçinin durumu göz ardı edilmemelidir. Zaten biz bu kanun teklifi ile ihtiyaç duyanların başvurmaları halinde ilgili bakanlık tarafından asgari ücret tutarında üç ayla sınırlı geçici bir süreyle yardım yapılmasının düzenlenmesini istedik. Çünkü muhasebeci ve mali müşavirlerimiz kendi nam ve hesabına çalışsalar da esasında bir kamu hizmeti sürdürüyorlar. Bu şartlar altında birlik bünyesindeki 111 Bin 404 emekçinin tamamı dahi nakdi yardımlara başvursa, bütçeye aylık yansıması 258 Milyon 902 Bin TL gibi bir rakama denk geliyor. Bu rakam dahi bu süreçte bütçeden karşılanabilir bir durumdayken, illerdeki odalarımızın başvuranların yardım talebinin ihtiyaç dâhilinde olup olmadığını araştırması neticesinde bu rakamın onda biri kadar dahi bütçeye bir ek getirmesi muhtemeldir.” Dedi.