CHP’li Tekin: Hükümete son uyarımızı yapıyoruz

CHP’li Tekin: Hükümete son uyarımızı yapıyoruz
24 Ağustos 2016 09:30

CHP’ni 2012 yılında Suriye’ye dair ‘çözüm raporunun detaylarına ilişkin konuşan CHP İstanbul Milletvekilli Gürsel Tekin, “2012 yılındaki raporda savunduğumuz Suriye’nin toprak bütünlüğünü, hükümet şu anda savunuyor. Umarım bir kez daha ‘Suriye’de kandırıldık’ demezler” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Suriye’deki, çözüm arayışlarının arttığı şu günlerde CHP’nin 2012 yılında Suriye giderek sorunun çözümü için hazırladığı raporda önemli ayrıntılar var. Raporun detaylarına bakıldığında, dikkat çeken nokta ise CHP’nin beş yıl önce savunduğu Suriye’nin bütünlüğü konusunda hükümetin bugünlerde aynı düşüncede olması oldu.

 

 
Raporun detayları hakkında bilgi veren isim ise Irak ve Suriye heyetinde yer alan CHP istanbul Milletvekilli Gürsel Tekin hazırladıkları Suriye raporunu dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiklerini belirterek, “Beş yıl önce Türkiye’nin Suriye politikasıyla ilgili bütün uyarıları yaptık ancak bu rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorulduğunda ‘Kendi akıllarını kendilerine saklasınlar’ demişti. Şimdi kritik bir sürece girdik; bir tarafta Ortadoğu sürecinde yani Suriye de dahil olmak üzere Türkiye’nin ‘koalisyon ülkeleri’ olarak tabir ettiği ülkelerle ortak bir operasyonlar yapıldı. Başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinin yardımıyla özgür Suriye Ordusu oluşturuldu, lojistik ve silah olmak üzere yardım edildi. Ama başarıya ulaşılmadı ve bu politikanın Türkiye’ye maliyeti çok fazla oldu” dedi.

 

 

Hükümeti uyaran Tekin, “Sayın Başbakan da yine kandırıldıklarını ifade etti. Tekrar kandırılmamaları için son uyarımızı yapıyoruz. Şuan Suriye’nin sınırı Menbiç dahil olmak üzere ateş hattına döndü. Umut ederim ki, Türkiye bu ateşin bir parçası olmaz. En kısa zamanda koalisyon ülkeleriyle basta ABD olmak üzere barışçıl politikalar hayata geçirilmeli. Aksi takdirde, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye çok ağır bedeller ödetilebilir” seklinde konuştu.Raporda, çözümün yöntemi için meşru zemin olan TBMM’yi işaret ettiklerini belirten Tekin, çözüm önerilerini ise şöyle ifade etti: Şiddetin sona ermesi, ülkenin egemenlik, batoprak bütünlüğünün korunması, ülkedeki bütün din, mezhep ve etnik grupların varlık ve haklarının anayasal ve uluslararası hukuk zemininde güvence altına alınması, demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı, insan haklarına ve özgürlüklere saygılı bir düzenin kurulması. BM Genel Sekreteri’nin himayesinde BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri, Arap Ligi, AB, Iran, Suriye’nin Arap komşuları ve Türkiye’nin katüacağı bir uluslararası konferans düzenlenmelidir.” şeklinde konuştu.

 

 

 

CHP Irak raporunu da hazırladı

 

 

 

CHP’li heyet 2013 yılında da ise Irak’a giderek benzer bir rapor hazırladı. Irak raporunda da dikkat çeken nokta ise Irak yönetiminin Türkiye’yi kendi iç işlerine müdahale etmekle suçlaması oldu.

 
Yöneticiler aynı zamanda Türkiye’nin Irak’ın birliğini bozacak bazı terörist grupların Türkiye tarafından desteklendiğini öne sürdü. Tekin, Barzani’nin Türkiye ziyaretini de barış süreci adına olumlu bulduklarını sövledi.

 

 

Tekin, beş yıl önceki raporda Suriye’ye ilişkin tespitlerini şöyle ifade etti: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Suriye’nin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Türkiye, barış ve uzlaşıdan yana bir politika izleyerek, öncelikle şiddete son verilmesini sağlamalıdır. Kardeş Suriye halkının insan onuru ve haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir rejim çerçevesinde güven ve huzura kavuşmasını istivoruz.”