CHP’li Tekin: Esnafa bir darbe de bankalardan!

CHP’li Tekin: Esnafa bir darbe de bankalardan!
6 Ocak 2021 09:34

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “bu dönemde kamu bankaları adeta düşene bir darbe de bizden gelsin mantığıyla çalışıyor. Destek bekleyen esnafa ucuz kredi vermesi gereken kamu bankaları, faiz oranlarına neredeyse yüzde 100’lük zam yaptı” dedi.

 

 

Covid-19 salgını nedeniyle çaresizlik içinde olan esnafın, yeni güncellenen kredi faiz oranlarıyla birlikte adeta sarsıldığını ifade eden Tekin, “Esnaf ve sanatkârlara Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli işletme ve yatırım kredisi kullanımlarında uygulanan faiz oranları, 4 Ocak itibariyle geçerli olmak üzere güncellendi. Esnafa uygulanan kredi faizi miktarı yüzde 4,5’ten yüzde 8,5’e yükseldi. Kredi almak isteyen esnafı daha da zor günler bekliyor” dedi.

 

 

Bu dönemde bankaların adeta düşene bir darbe de bizden gelsin mantığıyla çalıştığını belirten CHP’li Tekin, “Bu yapılan güneşli günde şemsiye uzatıp yağmur başlayınca geri almaktır. Bir taraftan faiz oranları sürekli yükselirken diğer taraftan da komisyon, hesap işletim ücreti gibi adlarla yapılan kesintiler de sürekli artıyor. Esnafın en çok ihtiyacı olan şey düşük faizli kredi veya hibe iken faiz oranların %100 artırılması zaten zor durumda olan piyasaları iyice tepe taklak edecektir. Bu duruma bir son verilmelidir” şeklinde konuştu.

 

 

Tekin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “4 Ocak 2021 tarihinden sonra alınacak kredilerde faiz oranı 4,5 değil 8,5 olarak yansıyacak. Esnaf devlete SGK primi başta olmak üzere zaten çeşitli vergiler ödüyor. Tüm bunların yanında kira, doğalgaz, elektrik, su gibi faturaları da ödüyor. Esnaf nereden alacak bu parayı? Böylesi zor bir dönemde devletin bankalarından vicdanlı davranması beklenirdi! Ama “faiz terörü” korona salgınını bile dinlemiyor”. dedi.

 

 

Tekin “Şimdi borç olarak ne kadar verilirse verilsin sürekli geri ödemesi olacak. Bugün 50 bin TL’lik borç verildiği zaman ilerde 100 bin TL olarak ödenecek. Bunun en büyük çözümü hibe vermek. Zaten ölüm kalım mücadelesi veren esnafa bir de faiz artışı yapmak nasıl bir aklın üründür? Kısıtlı süre dükkân açabilen esnaf, bu faizli krediyi şimdi nasıl ödeyecek? Sanki faizsiz kredi vermiş veya geri ödemesiz yardım etmiş gibi, bunu her yerde anlatan iktidar yetkilileri umarım bu yanlıştan derhal dönerler” ifadelerini kullandı