CHP’li Taşcıer, kağıt reçete sorununu Meclis’e taşıdı!

CHP’li Taşcıer, kağıt reçete sorununu Meclis’e taşıdı!
4 Mart 2020 11:05

CHP Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer, SGK’nın kararı sonrası 54 eczacı odasının ortak açıklama yaptığı kağıt reçete sorununu Meclis gündemine taşıdı. SGK’nın 1 Mart itibari ile kağıt reçetelerin sisteme eczaneler tarafından girilmesi zorunluluğunu getirmesi, Türk Eczacıları Birliği’nin ve 54 eczacı odasının eleştirisine yol açmıştı.

 

 

Taşcıer Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Sağlık kurumlarında elektronik olarak işlenmeyen reçeteler problemi ile ilgili SGK, kaynağında çözmeye çabalamak yerine, sorunu neden eczanelerin sırtına yüklemek istemektedir?” diye sordu.

 

Taşcıer, önergesinde şunları kaydetti:

 

SGK tarafından 24.12.2019 tarihinde yayımlanan duyuru ile “…elektronik ortamda düzenlenmeyen belgelerin elektronik ortama aktarılarak Kuruma gönderilmesi yönteminin, sözleşmeli eczaneler tarafından da kullanılmasının 01.03.2020 tarihinden itibaren zorunlu hale getirileceği” bildirilmiştir. Ancak bu uygulama Türk Eczacıları Birliği ile herhangi bir mutabakat aranmadan hayata geçirilmiş ve eczanelere büyük bir iş yükü getirmiştir.
Bu çerçeveden hareketle;

 
1. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 28.07.2019 tarihinde kâğıt reçetelerdeki teşhislerin ICD-10 kod karşılıklarının eczaneler tarafından Medula’ya kaydedilmesi zorunluluğu getiren uygulaması, “Toplam reçetelerdeki e-reçete oranları yüzde 95’e ulaşana kadar” ertelenmiş olmasına rağmen, tüm kağıt belgelerin elektronik ortama taşınması için neden yüzde 95 şartı aranmamaktadır?

2. SGK söz konusu kararı alırken, Eczacıların çatı örgütü olan Türk Eczacıları Birliği ile neden bir mutabakat sağlamamıştır?

3. Bu uygulama, Türk Eczacıları Birliği’nin, eczanelere büyük yükler getireceği, hastaların ilaca erişiminde sorunlar yaratacağı ve hasta mağduriyetleri oluşturacağına dair tüm uyarılarına rağmen hangi gerekçeyle hayata geçirilmiştir?

4. Sağlık kurumlarında elektronik olarak işlenmeyen reçeteler problemi ile ilgili SGK, sorunu kaynağında çözmeye çabalamak yerine, sorunu neden eczanelerin sırtına yüklemek istemektedir?