CHP’li Taşcıer: İnsanların sağlığını bozan bu inattan vazgeçin!

CHP’li Taşcıer: İnsanların sağlığını bozan bu inattan vazgeçin!
12 Ağustos 2020 10:42

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ecz. Gamze Taşcıer yazılı bir açıklama yaparak Ankara’da şehir hastanesinin açılması sonrası kapatılan mevcut hastanelerin yeniden açılması talebini yineledi. “İnsanların sağlığını bozan bu inattan vazgeçin” diyen Taşcıer, salgının Ankara’da süratle yayıldığını ifade ederek kapatılan hastanelerin açılmasının elzem olduğunu belirtti.

 

 

Taşcıer açıklamasında şunları kaydetti:

 

Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını ülkemizde de hızla yayılmaktadır. Yetersiz ve geç kararlarla olsa da alınan tedbirlerle düşüşe geçen yayılım, normalleşme adı verilen ve tedbirlerin yalnızca Sağlık Bakanının sosyal medya paylaşımlarına indirgendiği süreçte hızla artmıştır. Ne yazık ki Başkent Ankara da salgının en hızlı artış gösterdiği illerden biri olmuştur.

 
Ankara, tüm dünyayı kasıp kavuran bu salgına var olan hastanelerinin kapatıldığı bir dönemde yakalanmıştır. Sağlıkta en önemli ve en hayati olan unsurlardan biri olan erişilebilirlik ilkesini yok sayarak, vatandaşların kolaylıkla ulaşabildiği Ankara’nın merkezindeki pek çok hastane kapatılmış ve insanların Bilkent Şehir Hastanesi’ne gitmeye zorlandığı bir ortam hazırlanmıştır. İnşaat döneminde de dile getirdiğimiz gibi, hastane yapılmasını değil, tüm dünyanın vazgeçtiği devasa hastane kompleksi sistemiyle yapılmasını eleştirmiş ve vatandaşın erişiminde sorunlar olacağını belirterek, herkesin tek bir noktaya yönlendirilmesi yerine hastane hizmetlerinin tüm şehre yayılması gerektiğini ve bu nedenle de merkezdeki hastanelerin kapatılmamasının elzem olduğunu ifade etmiştik. Üzülerek ifade etmek isterim ki, COVID-19 salgını, bu görüşlerimizin ne kadar haklı olduğunu ispatlamıştır.

 
Ankara’da pozitif vaka sayısının hızla artmasıyla, kalan devlet ve üniversite hastanelerinde büyük sıkıntılar baş göstermiştir. Hastanelerde bizatihi çalışan ve canla başla emek vererek koronavirüsle mücadele cephesinin en önünde yer alan sağlık çalışanlarının örgütleri olan Ankara Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası gibi pek çok kurum hastanelerde yaşanan doluluk sıkıntısını verilerle kamuoyuna duyurmaktadır. Ankara’da salgının ve hastanelere başvuruların artmasıyla birlikte acil ameliyatlar dışındaki ameliyatlar bir kez daha belirsiz bir süre sonraya ertelenmiş durumdadır. COVID-19 salgını dışındaki hastalıklardan muzdarip, özellikle de kronik hastalıkları olan vatandaşlarımız hastanelere gidememekte, gidebilse de ya geri çevrilmekte ya da yatırılabilecekleri yer olmadığı için sağlık riski yaşamaktadırlar. Bu durumdaki yurttaşlarımız özel hastanelere gitmek zorunda bırakılmıştır. Hatta COVID-19 pozitif vatandaşlarımızın dahi, normal şartlarda yatırılması gerektiği halde yatak sorunları nedeniyle eve gönderildiği, eve gönderilirken de ambulans sağlanmadığı, ‘toplu ulaşım araçlarıyla gidin’ dendiği çok sayıda örnek bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı ne kadar reddetmeye çalışsa da, vatandaşlarımızın bizzat yaşadığı sorunlar ve sağlık çalışanlarının en ön cephede bizatihi karşılaştığı bu gerçeklikler reddedilemeyecek kadar herkesin malumu olmuştur. Bakanlığın ısrarla çocuk ve yenidoğan yoğun bakım yatak sayılarını da ekleyerek açıkladığı doluluk oranları, iktidarın hastalığı gerçekten yenmeyi mi istediği yoksa sadece algılarda ve kağıt üstünde mi yenmeye çabaladığı konusunda kuşku oluşturmaktadır.

 
Başkentimizde salgının hızla artması nedeniyle kapatılan hastanelerin açılması artık bir zarurettir. Saray idaresi artık bu anlamsız inadından vazgeçmelidir. Ankara’da Şehir Hastanesinin açılmasıyla birlikte kapatılan Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi, Ankara Numune Hastanesi, Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile Ulus Devlet Hastanesi hiç vakit kaybetmeksizin açılmalı, bir kısmı sadece COVID-19 hastalarına, bir kısmı da başta kronik hastalıkların tedavisi olmak üzere diğer hastalarımız için tam kapasiteyle hizmet vermeye başlamalıdır. Hali hazırda yalnızca Dışkapı Çocuk Hastanesi’nin bir bölümü Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından COVID-19 kliniği olarak kullanılmaktadır.

 
Hastanelerimiz kapatılmak istendiği günden bu yana söylediklerimizde haklı çıktık; ancak bundan üzüntü duyuyoruz. İnsanlarımızın sağlıklarını bozan, riske atan ve hatta ölümlerine yol açan bu inattan vazgeçilmesi çağrısını bir kez daha yapıyoruz.
Kapatılan hastanelerimizi geri açın!