CHP’li Taşcıer: Ankara Sanat Tiyatrosu’na söz verilen destek aylar geçti verilmedi!

CHP’li Taşcıer: Ankara Sanat Tiyatrosu’na söz verilen destek aylar geçti verilmedi!
14 Aralık 2020 10:03

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Taşcıer, pandemiden en kötü etkilenen kesimlerden birinin de sahne sanatçıları ve müzisyenler olduğunu belirterek “58 yıldır tüm olumsuz koşullara, baskılara, zorluklara karşın dimdik ayakta duran Ankara Sanat Tiyatrosu bile bu süreçte sahnesinden ayrılmak zorunda kaldı. İktidar ise kültür ve sanata olan bakışını, hiçbir makul destek sunmayarak ve yüz binlerce insanı açlığa sürükleyerek gösterdi.” ifadelerini kullandı.

 

 

“BAŞKASI YAPSA DOLANDIRILMIŞSIN DENİR”

 

 

İktidarın tiyatrolar için ikiyüzlü bir süreç yürüttüğünü belirten Taşcıer, “Sözde destekleri de gerçekten sözde kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı mali destek vereceğiz dedi diye Ankara Sanat Tiyatrosu başvurmuş. Bakanlıktan 24 Temmuz’da yazı geliyor, şartları karşılarsanız 18 bin 750 lira destek vereceğiz deniyor. Evrakları hazırlıyorlar, damga vergisi yatırıp makbuzunu gönderiyorlar, ama ne gelen var ne giden. O günden bugüne söz verilen destek yapılmıyor. Yani bakanlık size mali destek vereceğiz ama önce bize para verin diyor, tamam diyorlar veriyorlar, ama bakanlık sözünü tutmuyor. Bunu başkası yapsa dolandırılmışsın denir. Koca Bakanlık tiyatroya yapacağı üç kuruş yardımın bile üzerine yatıyor.” dedi.

 

 

“DESTEK VERİRİZ AMA ÖNCE PARA ÖDEYİN DENİYOR”

 

 

Tiyatrolara mali destek için ‘vergi borcu yoktur’ yazısı istendiğini belirten Taşcıer, “Borçları olmasa niye destek istesinler zaten? Destek vermemek için kırk dereden su getiriyorlar. Mali destek veririz, ama önce sen şu kadar para öde diyorlar. Aklın mantığın alacağı iş mi bu? Ankara Sanat Tiyatrosu Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek göremediği için 58 yıllık tarihi sahnesinden ayrılmak zorunda kaldı. Ankara’nın kültür hazinesi eksilmiş oldu. Sözde kültürü korumakla görevli bakanlık, başkentin kültürünü dahi koruyabilecek halde değil.” ifadelerini kullandı.

 

 

“MÜZİSYENLERE DİLENİN DİYORLAR!”

 

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı müzisyenlere bin liralık destek ödemesini eleştiren Taşcıer, “Şimdi de çok büyük projeymiş gibi, müzisyenlere bin lira yardım yapacağız diye açıklama yapıyorlar. İnsan şunu söylerken utanır. Levent Kırca’nın memura zam skeci vardı, utana sıkıla 75 kuruş zam yaptık deyip masanın altına gizleniyordu. Benzer durumu yaşıyoruz ama utanan yok! Müzisyenler aylardır açlığa terk edilmiş durumda. İntihar edenler var, enstrümanlarını satarak geçinmeye çalışanlar var. Tam bir sefalet içinde müzisyenler. Youtube’da yayınladıkları ve kimsenin izlemediği Cumhurbaşkanlığı Konserlerinde yandaşları çıkartıp milyonlar harcayanlar, açlıkla mücadele eden müzisyenlere bin lirayı reva görüyor. Bununla da kalmıyor, video çek bize gönder diyor. Yani insanlara dilenin de size sadaka verelim diyorlar. Böyle bir kötülük, böyle bir vicdansızlık, böyle bir ahlaksızlık görülmemiştir. ‘Salgın Sürecinde Müzisyen Olmak’ diye video hazırlanacakmış. Ben söyleyeyim, salgın döneminde müzisyen olmak berbat yönetiminiz nedeniyle sefalet içinde kıvranmak demek.” dedi.