CHP’li Şahin: Londra bankalarına güvenmeyenler, Londra mahkemelerine güveniyor!

CHP’li Şahin: Londra bankalarına güvenmeyenler, Londra mahkemelerine güveniyor!
10 Mayıs 2020 09:12

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret ŞAHİN, döviz manipülasyonu yaptıkları gerekçesiyle, Londra merkezli bankalara BDDK’nın işlem yasağı getirmesi ardından hükümetin tutarsız politikalarını eleştirdi.

 

 

Türkiye’de hafta başında doların yedi Türk Lirası’nın üzerine çıkmasının ardından, iktidar partisinin Türk Lirası’nın değer kaybetmesini Londra merkezli bazı finans kuruluşlarına bağlanmasını eleştiren Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret ŞAHİN; ‘’ Hükümet yıllardır, dışardan yatırım getirmek ve borç almak için Londra merkezli birçok finans kuruluşuyla görüşüyor. Bugün BDDK tarafından işlem yasağı getirilen kurumlar da bu finans kuruluşları arasında. Hatta bu finans kuruluşları, Türkiye’de Yap-İşlet- Devret veya Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan yol, köprü, tünel ve hastanelerin de kredi sağlayıcıları durumunda. Yani hükümetin bu projeleri gerçekleştirecek müteahhitlere kredi sağlaması için yetkilendirdiği kurumlar. Şimdi de doların yükselişini ört bas etmek için, Türkiye’deki ekonomik krizin sorumlusu olarak bu kuruluşlar gösteriliyor.’’ ifadelerini kullandı.

 

 

Sağlık Bakanlığı’na ilişkin 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporunda, Şehir Hastaneleri sözleşmelerinin bazı hükümlerin kanunlara aykırı olduğunun ortaya çıktığını anımsatan CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin; “Hizmete açılan şehir hastanelerine ait sözleşme ve eklerinin, çeşitli nedenlerle değiştirildiği tespit edildi. Tahkim yerine ilişkin hükümlerin kanuna ve şu an yürürlükte bulunan yönetmeliğe uygun olmadığı anlaşıldı. Yapılan sözleşmelerde şehir hastanelerine finansman sağlayanlarla yaşanabilecek her türlü ihtilafın tahkim yerinin Londra olduğu ortaya çıkmıştı. Dönemin bürokratları bu uygulamanın finansörlerden gelen taleplerden kaynaklandığını ifade etmişti. O gün halk sağlığını yabancı şirketlere hem döviz ve hem de hasta garantisi karşılığında altın tepside sunanların, Türk mahkemelerini devre dışı bırakarak, Londra mahkemelerini yetkili kılanların, bugün itiraz etmeye, isyan etmeye hakları yok.” şeklinde konuştu.

 

 

Bu zamana kadar Türkiye’de şehir hastaneleri projelerinin Londra merkezli finans kuruluşları tarafından sağlanan kredilerle gerçekleştirildiğinin de altını çizen CHP’li Şahin; ‘’ Ne büyük çelişkidir ki hükümet şehir hastaneleri gibi projeleri gerçekleştirmek için yetki verdiği bankalara işlem yasağı koyuyor. Ama şehir hastaneleri ihalelerini alan Türk şirketlerinin taraflar arasında doğabilecek sorunlarını Londra mahkemelerinde çözmesine kanunla izin veriyor. Her fırsatta yerli ve milli olduğunu iddia edenler Türk mahkemelerine güvenmiyor! Para için Londra bankalarına güvenmeyen iktidar partisi, şehir hastanelerinde yaşanacak uyuşmazlıklar için Londra mahkemelerine güveniyor. O halde şu soruyu sormamız gerekiyor; Londra Merkezli bazı finans kuruluşlarına Türk parasına karşı operasyon yaptıkları gerekçesiyle işlem yasağı getiren iktidar, halkın sağlık hakkını Londra’daki finans çevrelerine ve Birleşik Krallık mahkemelerine teslim ettiği Sayıştay raporuyla ortaya çıkan bürokratlara, bakanlara ve milletvekillerine de bir yasak getirmeyi düşünüyor mu?’’ dedi.