CHP’li Şahin: Kitlesel aşılama devlet eliyle gerçekleştirilmeli!

CHP’li Şahin: Kitlesel aşılama devlet eliyle gerçekleştirilmeli!
25 Ocak 2021 10:22

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, son günlerde basında geniş yer bulan Covid-19 aşısının özel sektör eliyle getirilmesi tartışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu. Şahin, “Zor zamanlardan geçiyoruz. Salgını ancak kitlesel aşılama ile yenebiliriz. Aşıya hızlı ulaşım büyük önem arz ediyor. Salgın hastalıkla mücadelede sağlık hizmetlerinin kamusal alanın dışına çıkartılıp, ticari alana dönüştürülmesine izin verilmemelidir.” dedi.

 
Pandeminin ilk aylarında maske dağıtımını kolaylaştırmak için özel şirketlerin ithalat yapmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Şahin, aşı için aynı yöntemi gerçekleştirmenin mümkün olmadığını savundu. Şahin, “ Covid aşılarını maske gibi ithalat etmek o kadar kolay olmayacaktır. Her şeyden önce şu anda tüm dünyada aşı üretimi ve arzında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Kaldı ki şu ana kadar hiçbir Covid aşısı ruhsatlandırılmadan acil kullanım onayıyla uygulanmaya başlandı. Covid aşısı konusunda devletler sorumluluk alarak uygulama işlemini gerçekleştiriyor. Sadece bundan dolayı Covid aşıları ithal dahi edilebilse eczanelerde satılamayacaktır. Artık bu salgını sadece aşılama ile yenebileceğimiz göz önünde bulundurulduğunda, kitlesel aşılamanın belirlenen şartlarda ve sınırlarda sadece devlet tarafından hızla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Türkiye’de salgını bahane ederek yeni fırsatçıların ortaya çıkmasına izin verilmemelidir.” ifadelerini kullandı.
Sağlıkta özelleştirme yönteminin Türkiye’ye çok pahalıya mal olduğunu vurgulayan Şahin şunları söyledi;
“Sağlıkta dönüşüm programıyla birlikte ülkemizde sağlık sektöründe büyük bir özelleştirme başladı. Şehir hastaneleri başta olmak üzere, sağlık sektörü üzerinden birçok fırsatçı büyük haksız kazançlar elde etti. Covid salgınını yaşadığımız bu günlerde aşı gibi hayati bir konuda dahi özelleştirmenin gündeme gelmesi doğru değildir. İnsanların günümüzdeki en önemli gündemi Covid salgını iken bir takım fırsatçıların bu konuyu kendi lehlerine çevirmelerinin önü açılmamalıdır. Bu, ayrıca devletimizin kurumsal kimliğini de erozyona uğratacaktır. Türkiye yetkin sağlık ordusuyla gerekli kitlesel aşılamayı yapabilecek niteliktedir. Aşıyı özel şirketlere ithal ettirmek demek, devlet bu işi yapamıyor anlamına gelecektir. Mevcut iktidar, salgın hastalıkla mücadelede sağlık hizmetlerinin kamusal alanın dışına çıkartılıp, ticari alana dönüştürülmesine izin vermemelidir.”