CHP’li meclis üyesinden İmamoğlu’na ‘Hani her şey güzel olacaktı?’ eleştirisi!

CHP’li meclis üyesinden İmamoğlu’na ‘Hani her şey güzel olacaktı?’ eleştirisi!
15 Mart 2020 16:40

Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), AKP’li Kadir Topbaş’ın başkan olduğu dönemde Maltepe Başıbüyük mahallesinde bulunan yeşil alan üzerindeki yapılaşma hakkının arttırılmasına ilişkin açılan davayı, selefi gibi sürdürdü.

 

 

Yürüyüş yolları, kameliye, seyir terasları ve İBB sosyal tesislerinin bulunduğu 63.5 dönümlük yeşil alana, 2012 yılında ‘sosyal kültürel tesis’ işlevi de eklenmek istendi. Proje doğrultusunda çalışmalar başlarken, AKP’li Büyükşehir Belediyesi, plan değişikliği yaparak yeşil alan üzerindeki yapılaşmayı arttırdı. İBB, 0,03 olan emsali, bölgenin sosyal donatı alan ihtiyacının karşılanmadığı gerekçesiyle yeşil alan üzerinde 0,05’e çıkardı.

 

 

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ İTİRAZ ETTİ

 
AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu yeşil alan üzerindeki tadilat ve imalatı, dönemin Maltepe Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hasan Gökkaya tarafından yargıya taşındı. Kamu yararını hukuk yoluyla arayan Hasan Gökkaya, İstanbul 12. İdare Mahkemesinde görülen davayı 30 Eylül 2019 tarihinde verilen karar ile kazandı. Yeşil alanın korunması açısından hukuk süreci başlattığını belirten Hasan Gökkaya, “Çarpık kentleşme ve ardından gelen betonlaşma ile İstanbul’da arttırılması gereken yeşil alan miktarı ne yazık ki azalıyor. Yarın bir tek ağaç ve bir metrekare yeşil alana hasret kalacağız. Çocuklarımızın geleceğini düşünerek başlattığım hukuk mücadelesini mahkeme kararıyla kazandım. Ama ne yazık ki bu sevincim, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin CHP’li idaresinin AK Parti yönetimince alınan kararı sürdürmesi sonucu kısa sürdü” dedi.

 

 

İMAMOĞLU YÖNETİMİ AKP’Yİ İZLEDİ

 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li yönetimi de AKP’li yönetimin aldığı kararı sürdürmek için 12. İdare Mahkemesinin kararına itiraz etti. Davayı Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesine taşıyan İBB, Hasan Gökkaya’nın açtığı davanın reddini istedi. Davaya bakan mahkeme de İBB lehine önceki mahkeme kararının kaldırılmasına hükmetti.

 

 

TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR DOĞURABİLİR

 
Mahkeme kararına saygı duyduğunu ve hukuki açıdan kendisine tanınan hakkı kullanarak davayı Danıştay’a taşıyacağını belirten Hasan Gökkaya, “Önceki mahkeme sürecinde, yeşil alanın ‘kent parkı’ olması yönünde bilirkişi raporu çıktı. Bu raporu esas alan mahkeme de imar planı değişikliğinin hukuka uygun olmadığı görüşü ve yapılmak istenenin ‘telafisi güç zararlar’ doğurabileceği gerekçesiyle karar vermişti. İBB’nin buna itiraz etmesi ise, anlaşılır bir durum değil” açıklamasında bulundu.

 

 

‘HANİ HER ŞEY GÜZEL OLACAKTI?’

 
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Her şey çok güzel olacak’ şeklindeki seçim sloganına atıfta bulunan Hasan Gökkaya, “Meclis Üyesi olduğum dönemde en azından Maltepe için bir şeylerin güzel olması için uğraş verdim. Hemşerilerimizin kısıtlı da olsa yeşil alanlarını korumak için AKP’li Büyükşehir Belediyesinin rant amaçlı plan değişikliğini mahkemeye taşıdım ve davayı kazandım. Ama sonuçta, CHP’li İBB de aynı amaçla bana karşı dava açtı. Bu kez mahkeme, itiraz süresini geçirdiğim için benim açtığım davayı reddetti. Bunlar hukuki süreçtir, anlaşılır. Ama CHP’li İBB’nin halkın yeşil alanını kısıtlayacak bir yapılaşmayı sürdürmek istemesi anlaşılır gibi değil. Hani her şey çok güzel olacaktı? Buradan İBB Başkanı sayın Ekrem İmamoğlu’na sesleniyorum; sayın Başkan, Maltepe Başıbüyük Mahallesi’nde bulunan yeşil alan üzerinde yapılacak değişiklikler, güzel olan bir şeyi çirkinleştirecek” şeklinde konuştu.