CHP’li Emir: Maliye, alacaklılardan ‘feragat’ istiyor!

CHP’li Emir: Maliye, alacaklılardan ‘feragat’ istiyor!
21 Temmuz 2020 10:18

Üniversite ve kamu hastanelerinin borç batağına girdiğini iddia eden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “16 milyar TL’lik borç birikmiş durumda. Maliye Bakanlığı, alacaklılara ‘belli oranda feragat edin, borçları ödeyelim’ diyor. Böyle giderse, hastaneler enjektör bile alamayacak duruma düşecek. Benzer durum doktorların döner sermaye ödemelerinde de yaşanıyor” dedi.
Üniversite ve kamu hastanelerinin ilaç depoları ile tıbbi cihaz sektörünün biriken alacaklarına yönelik sıkıntılar yaşadığını belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, konuyu Meclis gündemine getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Emir, şu ifadeleri kullandı:
“Üniversite hastanelerinin sektöre olan borçları 30 aylık vadeleri geçmişken, kamu hastanelerinin vadeleri de 14 ayı aşmaktadır. Sektörün kamu ve üniversite hastanelerinden toplam alacağının 16 milyar TL’yi aştığı belirtilirken, hastanelerin içine düştüğü bu borç batağıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının nasıl bir çalışma yürüttüğü de merak konusudur.”
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hastanelere ödeme yaptığını ancak hastanelerin öncelikli ihtiyaçları nedeniyle borçları ödeyemediğini de iddia eden Emir, şunları söyledi:
NEDEN FERAGAT İSTENİYOR
“Üniversite ve kamu hastanelerinin sektöre olan borçları 16 milyar TL’ye ulaşmış durumdu. Hazine ve Maliye Bakanlığının, alacaklıları Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayan Devlet Malzeme Ofisi ile anlaşmaya zorlayarak ‘belli oranda feragat edin, borçları ödeyelim’ teklifinde bulunduğunu duyuyoruz. Böyle giderse, hastaneler bırakın ameliyat malzemesi bulabilmeyi, enjektör bile alamayacak hale gelecek. Yolcu garantili köprü, otoyol ve havalimanı projelerinde müteahhitlere milyarlarca doları aksatmadan ödemeye devam eden iktidar, iş hastanelere ve halk sağlığına gelince umursamaz bir tavır takınıyor.
DÖNER SERMAYE ÖDEMELERİ DE TIKANDI
Benzer durum, COVID-19 nedeniyle servis nöbeti tutmaya devam eden doktorların döner sermaye ödemelerinde de yaşanıyor. Mart ve Nisan aylarında döner sermaye ücretleri tavandan ödenirken, Temmuz ayının sonu yaklaşmasına rağmen Haziran ayı için bile ödemeler belirsizliğini koruyor. Başhekimlikler, Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu konuda sessiz kalıyor.”