CHP’li Ceylan: Bu tavizler kapitülasyondur!

CHP’li Ceylan: Bu tavizler kapitülasyondur!
20 Ocak 2019 11:31

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türkiye’de gerçekleştirilmesi planlanan 2019 UEFA Kupası ve 2020 Şampiyonlar Ligi futbol final müsabakaları için organizatör firmalara sağlanan vergi muafiyetini eleştirerek, “Aday ülkelerin hiçbiri vergi kaybına razı olmazken biz vergi kaybına razı olarak bu organizasyonu ülkemize kazandırmış bulunmaktayız. Bu, apaçık bir kapitülasyondur” diye konuştu.

 

 

 
CHP’li Ceylan, vergi kanunda yapılacak değişiklikleri kapsayan kanun teklifi ile ilgili Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de yapılması planlanan futbol organizasyonları için firmalara sağlanan vergi muafiyetini eleştirerek, bu durumun ülke için büyük bir itibar kaybı olduğunu ileri sürdü. Vergi ile ilgili tüm yasaları yapma yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde olduğunu kaydeden Ceylan, Futbol Federasyonunun teklifi ile iktidarın taahhütte bulunduğunu ve bu şekilde teklifin Meclise taşındığını bildirdi. Ceylan, “Biz “Bu sistem kişiye özel hazırlanmış. Meclis etkisizleşiyor.” derken iktidar güçlü Meclis olacağını iddia ediyordu. Soruyorum size: Bu mudur güçlü Meclis?” diye konuştu.

 

 

“Gereksiz Vergi Kaybı”

 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, teklifle, İstanbul’da oynanacak 2019 UEFA Süper Kupa ve 2020 Şampiyonlar Ligi futbol final müsabakalarında elde edilecek her türlü kazanç ve irat için, UEFA ile katılımcı futbol kulüplerine ve organizasyon şirketlerine hem KDV hem de gelir ve kurumlar vergisinden muafiyet getirildiğini söyledi. KDV muafiyetini ihracatı teşvik gibi düşünüldüğünde anlamanın mümkün olduğunu ifade eden CHP’li Ceylan, ancak gelir ve kurumlar vergisinden muafiyetlerini anlamanın mümkün olmadığını kaydetti. Ülkemizde iş yeri veya merkezi olmayan mükelleflerin, Türkiye’de vergi ödesin, ödemesin kendi ülkelerinde kazançları üzerinden vergilendirileceğini kaydeden Ceylan, “Eğer Türkiye’de vergi öderlerse ülkelerinde ödeyecekleri vergiden bu tutarı düşeceklerdir. Yani bu yapılan vergi muafiyetinin, UEFA’nın ve katılımcı kulüplerin vergi açısından bağlı oldukları ülkeler dışında kimseye yararı bulunmamaktadır” dedi. Ceylan, “Bu durum, bizim açımızdan da gereksiz vergi kaybından başka bir işe yaramamaktadır” dedi.

 

 

“Üste Para Verirsek Organizasyon Alıyoruz”

 

 
Türkiye’nin, organizasyonları alabilmek için diğer ülkelerin vermediği bir tavizi verdiğini ifade eden CHP’li Ceylan, “Aday ülkelerin hiçbiri vergi kaybına razı olmazken biz vergi kaybına razı olarak bu organizasyonu ülkemize kazandırdık. Bu, apaçık bir kapitülasyondur” dedi.
Ceylan, organizasyonun alınmasına karşı olmadıklarını ifade ederken, “Türkiye, artık, uluslararası organizasyonlar için ancak üste para ödeyerek katılımcıları ikna eden bir noktaya getirilmiştir” diye konuştu. Türkiye’nin taviz vererek organizasyonu aldığını ifade eden Ceylan, yabancıların ülkemize mesafeli olduğu ve taviz vermek zorunda kaldığımızı söyledi. CHP’li Ceylan, “Türkiye, hapisteki aydınları, gazetecileri ve siyasileriyle insan haklarına saygının ve düşünce özgürlüğünün olmadığı, bir darbe girişiminin yaşandığı, çocuk yaşta kızların evlendirildiği, yurtlarında erkek çocuklarına tecavüz edilen, cemaatlerin devlette cirit attığı, bütün fabrikalarını satmaya çalışan, doğası talan edilen, maliyesi damadına emanet edilmiş bir tek adam yönetimiyle yönetilen bir ülke konumuna gelmiştir” diye konuştu. Gelinen noktanın Türkiye’nin uluslararası itibarını zedelediğini ifade eden Özgür Ceylan, “Devlet, burada, muafiyete ihtiyacı olmayan büyük kuruluşlara vergi istisnası sağlamaktadır. Vergisi kaynaktan kesilen memurumun, işçimin günahı nedir? Ki bu emekçiler, devletin topladığı yıllık gelir vergisinin neredeyse üçte 2’sini karşılamaktadırlar” dedi. Ceylan teklifin Türkiye’de vergi adaletinin olmayışının da en büyük göstergesi olduğunu ileri sürdü.

 

 

TFF’nin Siparişi ile Çıkan Vergi

 
Vergilerin konulması ve kaldırılması yetkisi Anayasa göre sadece Meclis’in yetki alanında olduğunu kaydeden Ceylan, “Oysa bu yasa Türkiye Futbol Federasyonu taahhüt etmiş, organizasyon gerçekleşince de alelacele yasalaştırarak, torbaya koyarak önümüze getirmiştir” diye konuştu. Teklifin, Meclis’in hiçbir görüşü alınmadan kişiye özel hazırlanmış bir teklif olduğunu ileri süren Ceylan, “Meclis etkisizleşiyor.” derken iktidar güçlü Meclis olacağını iddia ediyordu. Soruyorum size: Bu mudur güçlü Meclis?” dedi Türkiye’nin diğer ülkelerin vermediği tavizleri verdiğini bildiren CHP Milletvekili Özgür Ceylan, “İşte, bu yüzden diğer ülkelerin vermediği tavizleri veriyoruz. Böyle giderse maalesef vermeye de devam edeceğiz” diyerek sözlerini bağladı.