CHP’li Biçki: Köylünün ineği de traktörü de bankaya ipotekli

CHP’li Biçki: Köylünün ineği de traktörü de bankaya ipotekli
28 Eylül 2017 12:30

Balıkesir CHP İl Başkanı Ender Biçki Balıkesir’de yaşayan her iki vatandaştan birinin ve tarımla uğraşan çiftçilerimizin tamamının bankalara borçlu olduğunu söyledi.

 

 

 

Ender Biçki, “Verimli topraklarına rağmen üretim yapanın adeta cezalandırıldığı ülkemizde her iki kişiden birinin bankalara borcu var. Başta tarım şehri olan Balıkesir’deki çiftçilerimiz üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle artık üretim yapmaktan vazgeçip arazilerini satma noktasına geldiler.

 

Eskiden tarıma alan açılsın diye dert yanılırdı. Şimdi ülkemizde maliyetler yüksek diye iki Tarakya büyüklüğünde toprak ekilip dikilmiyor. Oysa ki Avrupa’da bir ilimiz büyüklüğündeki Hollanda’nın geçen yılki tarım ihracatı 90 milyar dolar.Biçki sözlerine şöyle devam etti:  “Türkiye’nin bu kadar verimli toprakları bu kadar çalışkan çiftçisi ve köylüsü varken yem ithal etmesi ayıptır. Birçok tarımsal ürünleri ithal etmesi maalesef utanç kaynağıdır. Gelişmiş ülkeler çiftçisi köylüsü başta olmak üzere her vatandaşını destekliyor. Bizim ülkemiz tarımsal ürün ithal ederek ve bunun yanında mazotunun üzerine koyduğu vergi ile geriye alarak destek mi olmuş oluyor?

 

Bugün yaklaşık olarak 25 milyon vatandaşımızın bankalara borcu var. Kredi verilebilen 18 yaş ve üzerindeki yurttaşlarımızın yarısından fazlası yani iki kişiden en az birinin bankaya borcu var. Bunun adı iyi ekonomi midir? Bankalarla icralık 2 milyon 600 bin vatandaş hapse girmemek için sürekli kaçmak mecburiyetinde. Yurttaşın sadece kredi kartı ve tüketici kredileri 400 milyar liraya dayanmış durumda. “Vatandaş, emekli, esnaf, çiftçi, işçi kara kara düşünürken, devlette savurganlık müsriflik almış başını gidiyor.Başbakan ve Cumhurbaşkanı 11 uçak yetmiyormuş gibi uçak filosuna yenilerini ekliyorlar. Bugün Balıkesir’de köylümüzün evinin önündeki ineğin sahibi köylümüz değil,traktörün sahibi köylümüz değil. İneğin de ,traktöründe asıl sahibi kredi veren banka. Çünkü traktörde inekte bankaya ipotekli. Türkiye’de olduğu gibi Balıkesir’de de icra dairelerinin sayısı artıyor. Yani herkes icralık olduğu için 3 icra dairesi icra işlemlerini yetiştiremediği için icra dairesi 4 oldu. Köylere her gün postacılar yüzlerce icra mektupları getirip muhtarlara bırakıyor”diye konuştu.