CHP’li Aydın: Türkiye’nin yarısı yoksul

CHP’li Aydın: Türkiye’nin yarısı yoksul
28 Eylül 2017 13:09

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı “2016 Yılı Gelir ve Yaşam Koşulları” araştırmasının bölgesel sonuçlarını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

TÜİK’in verilerine göre Türkiye’nin yarısı yoksul ya da yoksulluk sınırında. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın Başbakan’a konuyla ilgili olarak, “Sizin açıkladığınız ekonomik verilerin aksine nüfusun önemli kısmının yoksul ya da yoksulluk sınırında olduğu ortaya çıktı. Yoksullukla mücadele için nasıl bir ekonomik program izlemeyi planlıyorsunuz?” diye sordu. Aydın, Başbakan Binali Yıldırım’a verdiği önergede Türkiye’de ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 2016’da 19 bin 139 lira olarak hesaplandığını ayrıca ülkede yıllık geliri 7 bin lira civarında olan yoksul sayısının 11 milyon olarak ölçülerken, yıllık geliri 8 bini biraz aşan yoksul yurttaş sayısının da 16 milyon kişiyi aştığını dile getirdi.

 

 

“GELİR SEVİYESİNİN ALT TABANA YAYILMASI İÇİN BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?”

 

 

Ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölgeler ise 8 bin 679 lirayla Mardin, Batman, Şırnak, Siirt; 8 bin 794 lirayla Şanlıurfa, Diyarbakır; 11 bin 88 lirayla Van, Muş, Bitlis, Hakkâri olarak sıralandı.Rakamların Türkiye nüfusunun yarısına yakınının yoksul ya da yoksulluk sınırında olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Erkan Aydın, Başbakan Yıldırım’a şu soruları sordu :“Sizin açıkladığınız ekonomik verilerin aksine nüfusun önemli kısmının yoksul ya da yoksulluk sınırında olduğu ortaya çıktı.

 

Yoksullukla mücadele için nasıl bir ekonomik program izlemeyi planlıyorsunuz?

 

Bu veriler karşısında ekonomik programınızda bir değişikliğe gidecek misiniz?

 

Gelir seviyesinin alt tabana yayılması için bir çalışmanız var mı?

 

Söz konusu rakamlar ayrıca işsizliğin de büyük bir artış gösterdiğini ortaya çıkardı. İşsizlikle mücadele için ne gibi önlemler almaktasınız?

 

İller arasında gelir dağılımının eşitlenmesi için ne gibi çalışma yürütmektesiniz? Bu dengenin sağlanması için bir programınız bulunmakta mıdır?”