CHP’de sırada kritik iller var!

CHP’de sırada kritik iller var!
17 Kasım 2018 12:26

CHP’de belediye başkan adaylıkları için sıra Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve Şişli gibi kritik il ve ilçelere geldi. İtirazlara karşın CHP yönetimi, kriz yaratabilecek il ve ilçelerin adaylarını belirleme konusunda parti meclisinden yetki almıştı. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerde adayların, merkez yoklamasıyla belirleneceği söyleniyor.

 

Zihni Erdem / Aydınlık
İŞBİRLİĞİNE UYGUNLUK

 
Kılıçdaroğu’nun büyiikşchirlcri kazanmak için İyi Parti, SP ve HDP’den de oy alabilecek adaylarla yarışa girmeyi planladığı belirtiliyor. Söz konusu partilerle açık veya ‘kapalı kapı diplomasisi’ yöntemiyle temasların başladığı biliniyor. Kılıçdaroğlu geçen hafta önce bir otelde HDP’li Ahmet Türk ile, daha sonra da İyi Parti Genel Merkezi’nde Genel Başkanı Meral Akşeııer ile bir araya gelmişti. CHP ile İyi Parti arasında yerel seçimde işbirliği için teknik çalışma başlatıldı. SP Genel Başkanı Temel Kaıamollaoğlu ile de görüşüleceği belirtiliyor.

 
İSTANBUL KRİZE YOL AÇABİLİR

 
Krize yol açacak illerin başında İstanbul sayılıyor. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce önce ‘ön seçim’ sonra da ‘temayül yoklaması da olabilir’ diyerek adaylığa talip olduğunu açıklamıştı. Ince’nin, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan randevu istediği, görüşmenin önümüzdeki hafta içinde yapılacağı bildirildi.

 
İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da içlerinde olduğu ‘liberal- demokratlar’, HDP’den de oy alacak bir aday istiyor. Diğer bir grup ise İlhan Kesici veya Abdüllatif Şener gibi sağdan da oy alabilecek bir aday ile İstanbul’un kazanılabileceği görüşünü savunuyor.
Kılıçdaroğlu Ankara’da İyi Parti’nin desteğini alacağı gerekçesiyle Mansur Yavaş ismine sıcak bakarken, parti örgütü Yavaş’ı istemiyor. Yavaş’ın İyi Parti ile CHP arasında tercih yapmaması ve ‘rozetsiz başkan’ nitelemeleri, parti içindeki tepkileri artırdı. Benzer bir tepkinin İyi Parti kanadında da olduğu belirtiliyor.

 
Mersin’de MHP’li Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın, CHP ile İyi Partinin ortak adayı’ olacağı iddiası tepki yaratmış, buna ilişkin görüşmeler yalanlanmıştı. Ancak Ankara ve Mersin pazarlığı yaptıkları ileri sürülen CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezean ile İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Korav Aydın, iki parti arasındaki teknik görüşmeleri yürüten ekibin başına getirildiler. Bu durum, yalanlanan görüşmelerin sürdürüldüğünün işareti olarak yorumlanıyor. Çok sayıda CHP milletvekilinin, ilçe belediye başkanının aday olduğu İzmir’de de durum netleştirilemedi. AKP’nin almaya çalıştığı İzmir’de atılacak yanlış bir adımın CHP’yc faturasının çok ağır olacağı ifade ediliyor.

 
SARIGÜL’ÜN KAMPANYASI

 
İstanbul Şişli için mevcut belediye Başkanı Hayri İnönü’nün yanı sıra Mustafa Sarıgiil de adaylık başvurusu yaptı. Ancak, PM toplantısında adaylığının ilanını bekleyen Sarıgülün Şişli yerine Eyüp’ten aday gösterileceği konuşuluyor.

be812259201787b2