CHP yönetiminin kurultay kararında ‘Kayyum’ gerekçesi!

CHP yönetiminin kurultay kararında ‘Kayyum’ gerekçesi!
12 Temmuz 2020 12:50

Pandemi nedeniyle ertelenen CHP kurultayının normalleşme adımlarının hemen ardından 25-26 Temmuz’da yapılması kararı parti içi muhalefetin tepkisini çekti. “Her gün binin üzerinde vaka görülürken, LGS, YKS gibi sınavların yapılmasına karşı çıkılırken, pandemide kurultay şart mı” diye soruldu.

 

 

 

Seyircisiz, açık havada yapılacak kurultayın ancak “Genişletilmiş bir grup toplantısı” olacağı eleştirileri getirildi. CHP yönetimi ise bu eleştirilere, sonbaharda yaşanabilecek olası bir ikinci dalga ihtimali ile yanıt verdi, temmuz ayında yapılmazsa kurultayın 2021 yılının nisan-mayıs ayına kalabileceği ifade edildi. Peki, muhalefet bile ertelemeden yana iken yönetim kurultayın gecikmesini neden istemiyor? Bunun cevabını da bir parti yöneticisi verdi.

 

 

Siyasi Partiler Kanunu ve CHP Tüzüğü, “Kurultay iki yılda bir toplanır. Bir yıldan fazla ertelenemez” diyor. Bu durumda son kurultayın 3-4 Şubat 2018’de yapıldığı dikkate alındığında yasal sürenin dolma riski bulunuyor. Parti yetkilileri iktidarın CHP’ye dönük tutumuna işaret ederek bunun bir fırsata çevrilme olasılığına dikkat çekiyor. Bir parti yetkilisi, “Kongrenin gelecek yıl nisan-mayıs ayına kalması durumunda bir yıl uzatma hakkı doluyor. Kurultayın yasal süresinde yapılamaması durumunda parti yönetimine kayyım atama dahil tüm hukuki süreçleri işletilebilirler. Bu nedenle hızlıca yapma kararı aldık” diyor.