CHP: İİT Tahkim Merkezi’nin giderlerini 10 yıl Türkiye’nin karşılayacak olması doğru değil

CHP: İİT Tahkim Merkezi’nin giderlerini 10 yıl Türkiye’nin karşılayacak olması doğru değil
18 Ocak 2020 10:04

CHP, İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’ne ilişkin anlaşmaya yazdığı muhalefet şerhinde, giderlerin 10 yıl süreyle Türkiye tarafından karşılanacak olmasının doğru olmadığını belirtti.

 

 

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre CHP, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Arasında İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin Türkiye’de Kurulması Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Teklifi’ne karşı muhalefet şerhi yazdı.

 

Muhalefet şerhinde 27 Kasım 2019 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Arasında İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin Türkiye’de Kurulması Hakkında Anlaşma uyarınca, İstanbul’da bulunacak olan söz konusu merkezin finansmanının, anlaşma’nın 6. maddesi 2. fıkrasına göre, “Merkezin kuruluş masrafları TOBB tarafından, faaliyete geçmesinin ardından Merkezin gelirlerinin giderlerini karşılayamadığı hallerde oluşacak fark ise azami 10 yıl süreyle ev sahibi ülke tarafından karşılanır” şeklinde düzenlendiği belirtildi.

 

Muhalefet şerhinde şöyle denildi:

 

“Ülkemizin derin bir ekonomik krizden geçtiği bir ortamda, Türkiye’de kurulması planlanan İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin giderlerinin 10 yıl süreyle ‘ev sahibi ülke’ olan Türkiye tarafından karşılanacak olması doğru değildir. Ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında olup Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı İslam Ülkeleri Standartlar ve Meteoroloji Enstitüsü’nün masraflarının kuruluşunun ilk üç yılında Türkiye tarafından karşılanacak olması göz önüne alındığında Tahkim Merkezi’ne ilişkin anlaşmanın iyi müzakere edilemediği sonucuna varmak mümkündür.”