CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akay: “CHP 2015’de iktidar olacak”

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akay: “CHP 2015’de iktidar olacak”
23 Ekim 2013 09:00

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, Halkın Habercisi’ni ziyaret etti ve aday adaylığını, Adana’nın sorunlarını ve çalışmalarını anlattı.

 

H&H RÖPORTAJ

 

H&H: SayınAkay, öncelikle Halkın Habercisi okurları için bize kendinizden bahseder misiniz?

Akif Kemal Akay: 1950 Adana doğumluyum. 500 yılı aşkın Adana’da yaşadığı bilinen bir ailenin mensubuyum. Kimya yüksek mühendisi ve biyokimya uzmanıyım. 1968’de 18 yaşındayken CHP’ye üye oldum. SODEP Adana kurucusuyum. CHP ve SHP yöneticilikleri, il başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği Adana İl Başkanlığı ve Genel Başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum.

 

H&H: Sayın Akay, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylık süreciniz nasıl gelişti?

Akif Kemal Akay: Adana’nın sürekli geriye gitmesi, yetişmiş insanların dışarıya gitmesi, Adana’da Adanalıların kalmaması beni çok üzen ve düşündüren bir durum. Projelerimle, Adana’nın layık olduğu yere geleceğine inandığım için aday olmaya karar verdim.

Adaylıkla ilgili süreç henüz belli değil. Ben ve diğer aday adayı arkadaşlarım Genel Merkez’in açıklayacağı takvimi bekliyoruz.

 

_DSC0013

 

H&H: Peki Sayın Akay, önseçim konusunda ne düşünüyorsunuz?

Akif Kemal Akay: Önseçim, tartışılmaz bir konu. Bir sol partiyi en rahatlalatacak sistem. Genel Merkez şu anda “kamuoyu yoklaması, anketler, eğilim yoklaması, örgütün görüşünün alınması” gibi yöntemleri birarada kullanıyor.

 

H&H: Sayın Akay, Adana’nın sorunlarından bahseder misiniz?

Akif Kemal Akay:Adana’nın en büyük sorunu işsizlik. Çok fazla işsiz var. Ekonomi sürekli geriye gidiyor. Kamu yatırımı açısından Adana en son sırada. Ulaşım ve altyapıda ciddi sıkıntılar var. İnsanlar Adana’da bugünü ve geleceği bulamıyor.

 

Adana terk edilmiş bir kent. Zayıflatılmaya çalışılan bir kent. 2012 verilerine göre insan kaynakları açısından 51, ekonomik açıdan da 21. sırada. 1970’lerden itibaren Adana’ya yatırım yapılmadı. Sahip olduklarımız fazlaydı. Adanalılar da tokgözlü insanlar oldukları için pek şikayetçi olmadılar ne yazık ki.

 

_DSC0043

 

H&H: Sayın Akay, yerel yönetimler projelerine maddi kaynak bulmak için mutlaka merkezi yönetimlerden destek almak zorunda mı?

Akif Kemal Akay: Adana, ciddi olanakları olan bir kent. Adana, Türkiye ve dünyada bir kentin nitelikli olması için gerekli tüm şartlara sahip. İnsan kaynaklarıyla, gelenekleriyle, suyuyla, limanıyla her türlü zenginliğe sahip. Belediye kaynak yaratabilir. Belediyenin yapması gereken yatırımların önünü açmaktır.

Adana her alanda Türkiye’nin en önemli şehri olmaya aday.

 

_DSC0025

 

H&H: Sayın Akay, Adanalılar, AKP iktidarının uygulamaları hakkında ne düşünüyor?

Akif Kemal Akay: Özgürlükler ve Suriye politikası Adanalıların en çok şikayetçi olduğu iki konu. Adana aslında yaşam biçimi itibariyle en az bağnaz şehir. Yaşam biçimine karışılmasını istemez. Adanalıların dini duyguları güçlüdür ama dayatmaları asla kabul etmezler.

Hükümetin Suriye politikası Adana’nın ekonomik durumunu doğrudan etkileyen bir konu. Adanalı işadamlarının Suriye bağlantılı işleri Adana ekonomisini olumsuz etkiledi.

 

_DSC0007

 

H&H: Sayın Akay, Adana’yla ilgili hayalinizi söyler misiniz?

Akif Kemal Akay: Adana’nın dünyanın en yaşanabilir kentler arasına girmesi. Bir diğer hayalim de iyi eğitim almış çocukların ve gençlerin Adana’yı terk etmek zorunda kalmamaları. Çocuklarımızla ve torunlarımızla birlikte Adana’da yaşamak istiyoruz.

 

H&H: Peki Sayın Akay, bize hedefinizi söyler misiniz?

Akif Kemal Akay: Hedefim ilk 3 sene içinde Adana’nın dünyanın en yaşanabilir kentler sıralamasına girmesi, 5. yılın sonunda da ilk 100 kent arasına girmesi.

CHP, iktidar olacak. 2015’de CHP’nin iktidar olmasının adımları bu yerel seçimde atılacak.

 

_DSC0097