‘Bu haddini aşan mektup Türkiye Cumhuriyetinin şimdiye dek karşı karşıya kaldığı en kötü hakaret sayılır’

‘Bu haddini aşan mektup Türkiye Cumhuriyetinin şimdiye dek karşı karşıya kaldığı en kötü hakaret sayılır’
17 Ekim 2019 11:49

Gazeteci Murat Yetkin kişisel bloğunda ABD Başkanı Donald Trump’ın 9 Ekim’de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’a gönderdiği mektubu değerlendirdi.

 

 

Yetkin’in yazısının bir bölümü şöyle:

 

 

Amerikan basını 16 Ekim akşamı ABD Başkanı Donald Trump’ın 9 Ekim’de, yani Türkiye’nin Suriye’de Barış Pınarı harekâtına başladığı gün yazdığı bir mektubu yayınladı. Trump, Erdoğan’a Suriye’de PKK’lılarla anlaşmayı tavsiye ettiği mektubunu, “Sert adam olma. Aptal olma!” cümleleriyle bitirmiş; henüz kimse tarafından yalanlanmayan bu mektup utanç verici bir skandaldır. Ne diplomatik, ne kişisel nezaket kurallarına uyan bu haddini aşan mektup Türkiye Cumhuriyetinin şimdiye dek karşı karşıya kaldığı en kötü hakaret sayılır.

Bu skandal mektuba Erdoğan’dan 17 Ekim sabah saatleri itibarıyla resmî yanıt yok, ama CNN Türk’e konuşan Cumhurbaşkanlığı kaynakları, mektubun “çöpe atıldığını” en iyi yanıtın ise aynı gün saat 16.00’da başlatılan askeri harekat olduğunu söylemişler. Muhtemelen daha fazlası bugün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ekibiyle yapılacak görüşmelerde onlara ve kamuoyuna da söylenecektir.

Trump’ın mektubunun, üstelik kendisine en yakın olarak bilinen Fox haberlerinde yayınlanması, 16 Ekim’deki bir dizi gelişme ardından oldu. Bunlardan birisi, Trump’ın, İtalyan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile yaptığı görüşmenin öncesi ve sonrasında söyledikleriydi. Öncesinde “Suriye Kürtleri de melek değil” gibi, ”Bizim için savaştılar ama paralarını da aldılar” gibi sözler eden Trump, sonrasında açıkça “PKK, IŞİD’ten de kötü” diye işin içinden sıyrıldı. Diğer gelişme de Trump’ın Beyaz Saray’da Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat parti sözcüleriyle Suriye’deki Türk askeri harekâtı ve IŞİD’in geleceği üzerine yaptığı toplantıydı. Toplantı, Trump’ın kontrolünü iyice kaybederek Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi’ye hakaret etmesi ve onun da toplantıyı terk etmesiyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

İşte mektup, tam da Başkan Yardımcısı Pence Türkiye’ye doğru yola çıkarken, bu gelişmelerin ardından basına sızdırıldı.

 

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Fotoğraf: © REUTERS / Kevin Lamarque