Birisi, isteğiniz dışında elinize verse ne hissedersiniz?

Birisi, isteğiniz dışında elinize verse ne hissedersiniz?
28 Mart 2016 15:19

Doktor olduğum ilk günden başlayarak duyduğum “Çocukların Cinsel İstismarı” gün geçtikçe artmaktave artık neredeyse normal kabul edilir hale gelmektedir.

 

 

 

Dr. Semih DİKKATLİ H&H YORUM

 

 

Geçen yıllarda yaşanan kadın ve çocuklara tecavüz vakalarıyla ilgili düşüncelerimi sosyal medya üzerinden ve bazı haber sitelerinde defalarca dile getirdim. Niyetim bir psikiyatrist olarak bilimsel sözler ve verilerle canınızı sıkmak değil ama tecavüze uğrayan insanların neler yaşadıklarını maddeler halinde sizlere tekrar iletmek isterim.

 
1- Tecavüz, sadece birinin isteği dışında yaşanan cinsel bir eylem olarak ele alınırsa hataya düşülür.

 
2- Oluşan eylem her ne kadar fiziksel nitelikler taşısa da asıl saldırı kişinin ruhsal bütünlüğünedir. Kişinin güvenlik duygusu ciddi hasarlar alır, değersizlik, yetersizlik, aşağılanmışlık hisleri yaşamına egemen olur. Tecavüz sonrası gelişen, suçluluk ve pişmanlık duyguları, “keşke”lerle başlayan cümleler kişinin beynine egemen olur.

 
3- Mağdur, tecavüzü hatırlatan mekânlar, kişiler ve eylemlerden uzak durmaya çabalar. Sosyal, mesleki, ailevi işlevselliği ciddi şekilde bozulur.

 
4- Yaşadığı olay, gün içinde film şeridi gibi gözünün önüne gelmeye başlar ve geceleri kâbuslar görme ve ağır uykusuzluk tabloya eşlik eder.

 
5- Öfkeli ve tahammülsüz birine dönüşen mağdur için yaşamın her alanında ağır sorunlar başlar. Telefon, kapı sesi ya da ani sesler karşısında irkilme, terleme, çarpıntı, aşırı korku ve kaygıya kapılma, kendisine saklanacak yer arama gibi tavırlar ortaya çıkar.

 
6- Ego bütünlüğünde ciddi sorunlar başlar, kişinin özgüveni ağır hasar alır. Her insan potansiyel kaygı ve korku nedeni olarak görülür, aile ve dostlara karşı öfkeler oluşur.

 
7- Hele tecavüze uğrayan bir çocuksa -ki benim için her türlü cinsel söz, davranış ve eylem tecavüzdür- bu bulgular çok daha ağır seyreder. Kişide kalıcı kişilik sorunları, ağır psikiyatrik hastalıklar gözlenebilir. Tüm ömrünü insanlardan çekinerek, güvensiz, acı içinde geçiren çocuklar ortaya çıkar.

 
Daha öyle çok şey var ki yazılacak ama biliyorum ki uzun yazılardan bıktınız. Kısa ve etkili yazıları seviyorsunuz. O nedenle bulguları bu ana hatlarda bırakıp bir de “Yüzleştirme” yapmak isterim.

 
“Bir kereden bir şey olmaz.” “Canım bu kadar da abartmamak lazım…” “Tecavüzleri konuşmak darbe girişimidir.” diyenlere gelsin bu yüzleştirmem.

 
– Sadece bir kere; “sokaktan geçen birisinin isteğiniz dışında, zorla elinize verdiğini ve boşaldığını” hayal edin, ne hissedersiniz? (Bakın yapsın demedim, tecavüz etsin demedim, fiili livatada bulunsun demedim, bundan sevinç duyarım demedim, başınıza gelsin demedim, sadece hayal edin dedim.)

 
Bana nasıl da kızdınız değil mi?

 
Peki şimdi siz, “Bir kereden bir şey olmaz.”dediğiniz zaman tecavüze uğrayan kadınların, çocukların ve onların yakınlarının neler hissediyor olabileceğini birazcık olsun anladınız mı?

 
Dr.Semih Dikkatli Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İçimdeki çocuğun bayramı
Herkes birine zorba…
Kara Kutu… Hadi yüzleşelim…