Başkanlık sistemi Meclis’i eritti!

Başkanlık sistemi Meclis’i eritti!
6 Şubat 2020 11:45

Başkanlık sisteminin hayata geçtiği 27. Yasama döneminde Meclis’e gelen 57 yasa teklifi ile birlikte bin 46 madde yasalaşırken, aynı dönemde Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile 2 bin 46 madde yasalaşarak yürürlüğe girdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’nin hayata geçmesi ile birlikte Meclis’in yasama faaliyetlerinde nasıl pasif hale getirildiği bir kez daha ortaya kondu. AKP’li isimlerin başkanlık sistemi için yapılan referandum öncesinde yeni sistemle birlikte Meclis’in daha etkin hale geleceğini savunmalarına rağmen ülkenin Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yönetildiği ortaya çıktı. CHP’nin hazırladığı çalışmaya göre 27. yasama döneminde Meclis’ten 57 teklifle birlikte bin 46 madde yasalaşırken, Cumhurbaşkanlığı’ndan yayınlanan 54 kararname ile 2 bin 46 madde yasalaştı.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu tarafından hazırlanan “Yasama Yetkisi Devredilemez” adlı çalışmada yeni sistemle birlikte Meclis’in yasama faaliyetlerinde etkinliğini yitirdiği gözler önüne serildi.

Çalışmada; yeni sistemin hayata geçtiği 27. yasama dönemi süresi içerisinde bugüne kadar TBMM’deki yasama faaliyetleri ile Cumhurbaşkanlığı kararnameleri karşılaştırıldı. Buna göre 27. dönemin başından bu yana TBMM’de bugüne kadar 57 teklif yasalaştı. 57 teklif içerisinde içtüzük değişikliğini düzenleyen teklif ile 18 uluslararası anlaşma da yer aldı.

TBMM’de yasalaşan 57 farklı teklifte 1046 madde yer aldı. Yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle Meclis’in neredeyse iki katı yasama faaliyeti yapıldı. Aynı dönem içerisinde yayımlanan kararnamelerinin sayısı 55 olarak gerçekleşti. 55 kararnamede düzenlenen toplam madde sayısı ise 2064 oldu. Buna göre yeni sistemle birlikte nicelik olarak tek başına Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2064 maddeyi çıkarırken, yasama erki olan TBMM’deki 600 milletvekili ise 1046 madde yapabildi.