Balyoz’da kumpas iddiaları için iki subaya inceleme

Balyoz’da kumpas iddiaları için iki subaya inceleme
8 Ekim 2015 11:24

Askeri istihbarat, Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Balyoz belgeleri ile irtibatı olduğu şüphesi üzerinde durulan iki subayın ismini soruşturma savcısıyla da paylaştı.

 

 

Terör ve örgütlü suçlar soruşturma bürosu savcılığı, Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmayı derinleştirdi.

 

 

Soruşturmanın iki ayağı var

 

 

Birinci bölüm 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan seminere ilişkin gerçek belgelerin ve ses kayıtlarının komutanlık dışına nasıl çıkarıldığı ile ilgili.

İkinci bölüm ise, seminer ile ilgili gerçek belgelere ‘kimlerin ve nasıl eklemeler’ yaptığı ile ilgili.

Al Jazeera Türk’ten Selahattin Günday’ın haberine göre askeri istihbarat bu iki olayda rol aldığından şüphelendiği iki subayın ismini soruşturmayı yürüten savcıyla paylaştı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ “Darbeye teşebbüs” iddiası ile açılan davalarla ilgili olarak önceki gün “İçimizdeki hain subaylar olmasaydı bu komploların bu kadar başarılı olması mümkün değildi. İçimizde hala hainler var” açıklamasında bulunmuştu. Başbuğ da daha sonra Ergenekon davası ile birleştirilen İnternet Andıcı davasında yargılanmış, hapis cezası almış, tutuklu kalmış ve daha sonra beraat etmişti.

 

 

ASKERİ İSTİHBARAT BAŞKANI SAVCILIK İLE GÖRÜŞTÜ

 

 

Savcılık, soruşturma kapsamında Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı ile koordineli çalışıyor. Bu koordinasyon kapsamında son Yüksek Askeri Şura öncesi Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı ile soruşturmayı yürüten savcılık ile yaklaşık 4 ay önce Çağlayan Adliyesi’nde bir görüşmede gerçekleştirdi.

Bu görüşmede ‘Balyoz belgelerinin ordu komutanlığından nasıl ve kimler tarafından çıkarıldığının tespiti için izlenecek yol haritası’ belirlendi. Savcılık ile Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı arasında bu konularla ilgili resmi yazışmalar yapıldı.

 

 

ASKERİ İSTİHBARAT İKİ SUBAY ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTI

 

 

Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, Balyoz belgelerinin yayınlandığı döneme ilişkin savcılık talimatı ile incelemeler başlattı. O dönemde görev yapan iki subay, çalışmaların sonucunda şüpheli olarak ön plana çıktı. Askeri istihbarat, söz konusu iki subay ile ilgili bilgileri soruşturma savcılığına iletti.

Şu anda delil toplama aşamasında olan savcılık, askeri istihbarattan iki subayın o dönemdeki görevlerini, hangi evraklara, hangi birimlere ve hangi odalara ulaşma yetkileri olduğunun tespitini istedi.

Ayrıca iki subayın iletişim (telefon, e-mail, posta) kayıtları da geçmişten günümüze incelemeye alındı.

Sosyal çevreleri de inceleme kapsamına alınan iki subayın banka hesaplarına da bakılıyor.

İki subayın soruşturma dosyasında ‘şüpheli’ olan gazeteciler Mehmet Baransu ve T.O. ile de irtibatlı olup olmadığı araştırılıyor