Badavut Plajı imara açılmasın!

Badavut Plajı imara açılmasın!
27 Haziran 2018 10:20

Ayvalık Badavut Plajı’nın koruma statüsünü düşürerek yapılaşmaya yol açan kararın geri alınması istendi

 

 

Burcu Cansu / Birgün

 

Ayvalık Badavut Plajı’nın koruma statüsünün düşürülerek, konut inşasına izin verilmek istenmesi çevre örgütlerinin tepkisine yol açtı.

Badavut’un yapılaşmaya açılmasına neden olacak kararın geri alınması için çok sayıda dernek temsilcisi Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe verdi. Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, dilekçelerin verilmesinden sonra yaptığı açıklamada, Tabiat Parkı sınırları içerisinde kalan alanlarda bütünlüklü bir değerlendirme yapılmayarak karar alındığının altını çizdi. Dinler, Badavut Plajı’nın sit derecesinin düşürülerek yapılaşmaya açılmak istenmesinin Tabiat Parkı ve tüm alanın doğal özelliğine zarar vereceğini belirtti.

 

Bu karar kabul edilemez
Dinler, itirazlarını şöyle açıkladı: “Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın ortaklaşa yürüttüğü Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda yapılan Denizel Biyolojik Çeşitlilik Çalışması sonucunda yayımlanan raporda, kıyıların güçlendirilmesi öngörülürken alınan bu karar ile Badavut mevkii kıyısı turizm amacıyla yapılaşmaya açılarak tersi bir yaklaşım sergilenmiştir. Orman Bakanlığının tüm ülkede yaptığı Türkiye Biyoçeşitlilik Haritası çalışmasının Balıkesir ayağı beklenmelidir. 2018 yılı içerisinde tamamlanacak bu kapsamlı çalışmanın sonuçları alınmadan böyle bir değerlendirme yapılması doğru ve bilimsel değildir.”

 

Yeniden tescil yapılsın
Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli de alanın Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescilinin, dört mevsimlik bir inceleme yapılmaksızın yapıldığına dikkati çekti. Karayelli, Genel Müdürlüğün, çevre hakları, ekosistem özellikleri ve diğer itiraz noktaları göz önüne alarak, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde yer alan 60 numaralı alanın “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescilini yeniden yapmasını istedi.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/badavut-plaji-imara-acilmasin-220959.html