Ankara’daki iki üniversitede pandemi krizi!

Ankara’daki iki üniversitede pandemi krizi!
5 Aralık 2020 09:24

Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 10 Mart’tan bu yana alınan ikinci kapsamlı sokağa çıkma yasağı kararı, 30 Kasım 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrası duyuruldu.

 

 

Gökçen Tuncer / Independent Türkçe

 

 

Tüm vatandaşlar için hafta içi 21:00-05:00 ile hafta sonları tam gün olmak üzere düzenlenen sokağa çıkma yasağında 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler için ise farklı saat dilimleri geçerli.

65 yaş üzerindekiler yalnızca 10:00-13:00 saatleri, 20 yaş altındakiler 13:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkabiliyor, onda da toplu taşıma kullanamıyorlar.

Genelgeye bakıp da sağlık endişesinin yanında farklı bir endişe daha taşıyan bir kesim daha var. Sınav dönemine giren üniversite öğrencileri…

Türkiye’de yaklaşık 8 milyon üniversite öğrencisi var. Üniversitelerin bir kısmı bağımsız aldıkları kararlarla derslerinin yanı sıra sınavlarını da online ortama taşıdı. Ancak bu yolu tercih etmeyen üniversiteler de var. Ankara’daki Atılım ve Bilkent Üniversiteleri gibi.

 

 

Eğitim online, sınavlar yüz yüze

 

 

2019-2020 eğitim-öğretim yılının marttan sonraki kısmını ve yaz okulunu online ortama taşıyan Atılım Üniversitesi, ekim ayında yaptığı açıklamayla 2020-2021 yılında derslerin hibrit şekilde (yüz yüze ve online), sınavların tamamının ise yüz yüze yapılacağını duyurmuştu.

Son olarak aralık ayı başında öğrencilerine bir yazı gönderen Atılım Üniversitesi, derslerin yüz yüze veya online olacağı konusunda ilgili dersin öğretim elemanının, ilgili bölüm başkanlığı ve dekanlıktan izin alarak, karar vereceğini söyledi.

Çoğunluğunu 20 yaşın oluşturduğu İngilizce Hazırlık sınıfında eğitim hibrit şekilde devam ederken, laboratuvar dersleri ve sınavların kampüste yüz yüze şekilde yapılmasına karar verildi.

Atılım Üniversitesi’nin bu açıklamasının dayanağı ise Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 01 Aralık tarihli kararı. Karara göre “ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri” sokağa çıkma yasağından muaf tutulacaklar.

 

 

“Online eğitim, ders kaydı yayınlamayla başlamıştı”

 

 

Öğrenciler ise üniversitelerinin mevcut kararına tepkili.

Sınavın gerçekleştiği sınıfların çok kalabalık olması, pandemide öğrenci sayısının azalmasıyla okul servislerinin kaldırılması ve sınava gelecek öğrencilerin toplu taşımayı kullanmak zorunda olması en başta gelen şikayetlerden.

Independent Türkçe’nin ulaştığı öğrencilerden biri, önceki bahar dönemi ve yaz döneminde derslerin tamamının online olduğunu, güz dönemi başında derslerin kayıttan izletildiğini, böyle bir durumda öğretmene soru sorma imkanının olmadığını, bu yöntem işe yaramayınca online eğitime devam edildiğini söyledi. Zira sınıflara kayıt için konulan kameranın ses ve görüntü kalitesi de düşüktü. Sınavların yüz yüze yapılma kararı ise bu dönemin başında alındı.

 

Gerekçe: Önceki dönemde çok fazla kopya çekilmesi

 

Atılım Üniversitesi öğrencisinin aktardığına göre okul yönetimi önceki dönemde çok fazla kopya çekildiğini, kalan öğrenci olmadığını gerekçe göstererek bu kararı aldı.

Üniversite’nin 2020 yılında yaptığı ankete göre öğrencilerin yüzde 64,29’u pandemi sürecinde derslerin online olarak yapılmasından memnun olduğunu söylerken yüzde 35,24’ü “memnun değilim” yanıtını verdi.

İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi, sınavlarda sosyal mesafeye dikkat edilmeye çalışılsa da İngilizce, statik mekanik gibi çok kişinin aldığı bölüm derslerinin kalabalık olduğunu söyledi.

Kışın sıcaklığın sıfır derecelere indiği Ankara’nın, 1200 rakımdaki İncek bölgesinde kurulu Atılım Üniversitesi’nde bir “salgın önlemi” olarak yapılan “sınav sırasında cam açma” işlemi ise sınav sırasındaki öğrencilere zor anlar yaşatıyor.

Okul servisleri kaldırıldı, yasağa rağmen sigara içiliyor

Yaşanılan bir diğer zorluk da pandemi nedeniyle okula öğrenci gelmemesinin ardından okul servislerinin de kaldırılmış olması. Öğrencilerin bir kısmı, Ankara’nın uzak kesiminde yer alan okullarına ulaşmak için birden fazla toplu taşımayı kullanmak zorunda.

 

https://www.indyturk.com/node/281661/sa%C4%9Flik/ankaradaki-iki-%C3%BCniversitede-pandemi-krizi-kalabal%C4%B1k-s%C4%B1n%C4%B1flarda-yap%C4%B1lan-s%C4%B1navlar