Aile Hekimliği Merkezlerine Sağlanan Malzemeler Nelerdir?

Aile Hekimliği Merkezlerine Sağlanan Malzemeler Nelerdir?
8 Aralık 2017 16:29

Aile hekimliği merkezleri kişilerin ikametgah adreslerine yakın olan bölgelerde alabilecekleri sağlık hizmetini sunan birimlerdir. Hastalıkların tanısının konulması ve tedavinin başlatılmasında önemli rol oynayan aile hekimliği merkezleri hastaneler kadar donanıma sahip olmayan fakat gerekli olan ilk müdahalelerin, tahlillerin ve acil ilaçların bulunabildiği yerlerdir. Bu anlamda önemli bir görev üstlenen aile hekimliği merkezlerinde bulunması gerekli olan birçok ilaç ve aşı yer alır.

 

 
Hamilelik takipleri, bebek aşı ve takiplerinin yanı sıra erişkinlerde yaşanan rahatsızlıklar konusunda da teşhis konularak tedavi başlatılabiliyor. Tüm bu sağlık hizmetlerinin sunulabilmesi için ise gerekli olan malzemelere aile hekimliği malzemeleri adı verilir.

 
Aile hekimliği merkezlerinde bulundurulması gereken malzemeler belli alanlara sınıflandırılarak her daim eksiklerin anında tespit edilip temin edilmesi gerekir. Bu anlamda aile hekimliği alışveriş ve satışı için anlaşılan yerlerden düzenli olarak takip ve kontrollerin yapılarak bu malzemelerin anında temini gereklidir. İnsan sağlığının ön planda olduğu bu birimlerde zorunlu olarak yer verilmesi gereken malzemelerden, demirbaşlar ve tek kullanımlık ürünlere kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.

 

 
Aile Hekimliği Merkezlerinde Bulunması Zorunlu Olan Malzemeler

 
Aile hekimliği merkezlerinde bulundurulması zorunlu olan birçok malzeme vardır. Bu malzemeler içinde tek kullanımlık olan malzemeler ve demirbaşlar da yer alır. Fakat aynı zamanda medikal cihazlarda aile hekimliği merkezinde öncelikli öneme sahip olan ürünler olup, mutlaka merkezde teminin sağlanması gerekir. Aynı zamanda sarf malzemeler takip formları, defteler, kart ve tabela gibi ürünlerde merkezlerde bulunması gereken malzemeler arasında yer alıyor.

 
Aile hekimliği merkezinde sağlık hizmetinin verilmesi için gerekli olan muayene masası, paravan, basamağın yanı sıra ecza dolapları, saklama raf ve dolapları da mutlaka olması gerekir.

 
Arşiv ürünleri de aile hekimliğinin geriye dönük çalışmaları ve gerekli olan bilgilerin istendiğinde teslim edilmesi için oldukça önemli olan bölüm olup bu ürünlerinde aile hekimliği merkezlerinde bulundurulması ve gerekli zamanda kadar saklanması önemlidir.

 

 
Aile Hekimliği Merkezinde Bulunması Gereken Tek Kullanımlık Malzemeler

 
Aile hekimliği merkezleri sağlık hizmetinin sunulduğu birimler olup bu alanda teşhis uygulaması içinde kullanılacak olan malzemelerin ise tek kullanımlık olması gerekir. Tek kullanımlık malzemelerin hijyenik üretime sahip olup kaliteli ürün olması ve ürünlerin sunulmasında da ambalajlarda gerekli olan önemin verilmesi gerekir. Tek kullanımlık malzemeler aile hekimliği merkezinde sürekli karşılanması ve öncelikli olarak yer alması gereken ürünler olarak sayılabilir.

 

 
Aile Hekimliğinde Bulunması Gereken Demirbaşlar

 
Aile hekimliğinde bulunması gereken demirbaşların kaliteli özelliğe sahip olması gerekir. Sürekli kullanıma tabi olan bu ürünlerin sıkıntı yaşanmadan işlevini yerine getirmesi de önemlidir. Demirbaş denildiğinde akla gelen malzemeler arasında muayene masaları, çeşitli paravan uygulamaları, ecza dolapları, buzdolapları, depolama ve saklama dolapları, ilaç pansuman masaları gelmekte olup daha birçok malzeme bulunur.