Adaçayı ve şifalı armağanları

Adaçayı ve şifalı armağanları
12 Kasım 2013 12:30

Yıl Haziran- 1995 Borneo adası Saravak (Malezya toprağı): Brunei İstana Nurul İman da ki Hasan El Bolkiah camisinde Cuma namazından çıkarken tanıştığım Haci Tuah Noordin, Brunei üniversitesinde öğretim görevlisiydi.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Türkiye’den geldiğimi ve Türk olduğumu öğrenince şaşırdı.Birden umulmadık bir sevgi ve ilgiyle karşılaştım. Dedi “Numan, Saravak da soydaşların (Türkler) vardır, eğer zamanın varsa seni götürebilirim” ve iki gün sonra, Saravak’a götürdü soydaşlarımla 6 gün beraber olduk. Beraberlik esnasında dişlerini, un haline getirilmiş adaçayı tozuna, yoğurta ve bal karışımına batırıp dişlerini fırçalıyorlardı; sorduğumda, dediler adaçayı tozudur, dişleri hem beyazlatır hem de diş etlerini kuvvetlendirir ve iltihaplanmasını önler cevabını aldım. Mesleği ziraat teknisyeni olup çiftçilikle uğraşan, 78 yaşındaki soydaşımız Abdulmuttalip emmi’nin maşallah iki dişi çekilmiş ve diğer dişleri sağlamdı.

 

Soydaşımız, Abdulmuttalip Celil’den, adaçayı’nın faydalarını siz saygıdeğer okuyucularımızla da paylaşmayı Cenab-ı ALLAH nasip etti.

 

Adaçayının Şifalı Armağanları:

 

Saravak da ikamet eden Uygur Türkleri, adaçayına doğadaki insan doktoru derler. Adaçayı’nın doğal bir antiseptik olduğunu unutmamalıyız. Gripli iken çayını içmeyi ihmal etmemeliyiz. Yeni doğum yapmış olan anneler, yalnız 7 gün üç su bardağı bal ile tadlandırılmış adaçayını içmelidirler. Adaçayı, emziren anne sütünü azaltır. İyi bir hormon düzenleyicidir. Adaçayı mide sancılarına da iyi gelir. Adaçayı iştah uyarıcı olarak da kullanılabilir. Nefes darlığı olanlar, adaçayını sinirli ot ile beraber demleyip içmelidirler. Kandaki yağları eritir. Kolesterolü düşürmek için de kullanılmaktadır. Dünya zevklerini kaybetmiş insanlar ise bol bol adaçayını bal ile tadlandırıp içebilirler.

 

Ey Büyük Türk Milleti!

 

Adaçayının Türk mutfağındaki yeri önemli olup, dikkate almalıyız! Izgara ve haşlama et yaparken, un haline getirilmiş adaçayını serpin ve oluşan lezzetten hiç bir zaman vazgeçemeyeceksiniz. Salça ve soslara kattığınız zaman, vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet oluşur. Ayrıca sindiriminizi kolaylaştıran reçeteli yemeklere de katılabilir ve çok şifalı bir netice alınır. Saravak’daki Türkler, neredeyse her çorbaya ve tüm et-balık yemeklerine adaçayı katıyorlardı ve çok neffis yemekler oluyordu.

 

REÇETE 1- Malzeme: Toz haline getirilmiş ve cam kavanozda hava almayacak şekilde muhafaza edilen bir çay kaşığı adaçayından bir çay kaşığı bal, bir tatlı kaşığı yoğurt

 

Hazırlanışı ve şifası: Bu karışımı cam veya porselen bir çay veya kahve tabağına koyup kaşıkla karıştırıp, diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayın, sonuç alabilmek için önce iradenizi kuvvetlendirip, sabretmeniz gerekir. 15-20 gün sonra dişleriniz hem bembeyaz hem de sağlıklı ağız ve dişetleriniz olacaktır.

 

Uyarı! Dişlerinizi fırçaladığınız da kesinlikle tükürmeyin, yutun çünkü kullandığınız malzeme tamamen doğaldır, kimyasal içerikli diş bakımı malzemesi değildir, onun için rahat olun.

 

REÇETE 2- Bir demet (100-120 gram) adaçayını 20 litrelik bir kovada ki sıcak suya atıp ağzını kapatıp 20 dakika bekletip süzülür ve bu su ile banyodan çıkarken vücudunuzu iyice yıkayıp çıkın. Yorgunluğunuzu bu şekilde gidermiş olursunuz. Adaçayı afrodisiyak olduğu için bu tür banyoları genellikle sabah tercih edin.

 

UYARI! Fazla ateşli olanların bu tür banyo yapmalarından kaçınmalıdırlar.

 

REÇETE 3- Malzeme: 100 gram adaçayı, bir litre su. Hazırlanışı: Kaynar suyun içine 100 gram adaçayını atın, ağzı hava almayacak şekilde iyice kapatılıp soğuyunca, hava almayacak cam kavanoza koyup buzdolabında muhafaza edilir. Bu su ile şifaya kavuşacağınız hastalıklar, bademcik ve diş etlerini kısa zamanda iyileştirir. Ayrıca boğaz rahatsızlıklarına da iyi geldiğini yabana atmamalıyız.

 

Not: Adaçayı suyunu kullanacağınız zaman, ılık olmalıdır, bu uygulamaya dikkat edilmelidir. Kesinlikle soğuk olmamalıdır. Hazırlayacağınız su her seferinde bir litrelik seanslarla hazırlanırsa daha faydalı olur.

 

REÇETE 4- EGZAMA için. Malzeme: Bir litre su, 120 gram adaçayı. Hazırlanışı: Bir litre kaynar suya 120 gram adaçayı koyun, ağzı hava almayacak şekilde kapatılıp soğuduktan sonra cam kavanoza konur ve egzamalı bölgeler, bu su ile günde üç defa pansuman yapılmalıdır.

 

REÇETE 4- ÇOCUK GELİŞİMİ için. Malzeme: Bir su bardağı adaçayı çiçeği, bir litre su. Hazırlanışı: Adaçayı çiçekleri kaynar suya konur ve hava almayacak şekilde ağzı kapatılıp soğuduktan sonra, süzülüp cam kavanoza konur. Bu su ile üç yaş ile on yaş arası zayıf çocukların kuvvetlenmesini temin eder. Kullanılışı: Sabah akşam taze meyve suyuna veya bal ile tadlandırıp, bir Türk kahvesi fincanı içirilir.

 

REÇETE 5- Belirtilen yan etkileri olmayan şeker hastaları, günde üç su bardağı adaçayı içebilirler. Kaynar su bardağa konur, adaçayı ilave edilip, ağzı kapatılarak 10-15 dakika demlendirilir içilir. Kesinlikle kaynatılmamalıdır.

 

REÇETE 6- KANI TEMİZLEMEK için. Malzeme: Eşit miktarda adaçayı, kekik demleyip içilir.

 

YAN ETKİLERİ ! Hamileler, çocuk emziren annelerin sütünü azaltabilir, karaciğer iltihabı olanlara yassaktır; yüksek tansiyonu olanlar günde bir bardaktan fazla içmemelidirler. Günde üç bardaktan fazla içildiğinde mide rahatsızlıkları olabilir. Kabız yapıcıdır, kabız olanlar kivi, armut yemelidirler.

 

Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. hastalara acil şifalar dileriz.

 

Cenab-ı ALLAH Yüce Türk İslam alemini, bencil, anlık düşünce, makam-mevki hırsına kapılarak milli çıkarlardan uzak olup, taviz veren ve vicdan muhasebesinden mahrum olan, gafil önderlerin şerrinden muhafaza etsin. AMİİN

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun