ABD’li heyetlerle görüşmelerden sonuç isteyen Trump, Türkiye’ye yine yaptırım tehdidi savurdu!

ABD’li heyetlerle görüşmelerden sonuç isteyen Trump, Türkiye’ye yine yaptırım tehdidi savurdu!
17 Ekim 2019 09:28

Türkiye’nin Suriye’ye başlattığı Barış Pınarı Harekâtı birinci haftasını doldururken ABD, Türkiye’ye operasyonu sonlandırma ve ateşkes çağrısı yapmak için Ankara’ya iki ayrı heyet gönderdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüşürken bugün de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’tan “görüşmeler başarılı olmadığı takdirde yaptırım tehdidi” dikkat çekti.

 

 

 

Trump, Suriye’nin kuzeyi ile ilgili “Türkiye ile durumu halletmeye çalışacaklarını, Ankara ile görüşmeler iyi gitmediği takdirde Türkiye’ye uyguladıkları ve uygulayacakları yaptırımların, gümrük vergilerinin Türkiye ekonomisi açısından yıkıcı olacağını” söyledi. Bu arada ziyaretten önce Fox’a konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Amacımız Türkiye ile ilişkileri koparmak değil” dedi. Suriye’nin kuzeyinde ateşkese ihtiyaç olduğunu dile getiren Pompeo, istikrarsızlıktan Erdoğan’ı sorumlu tuttu.

Barış Pınarı Harekâtı’nın başlamasıyla Türkiye’ye yönelik karışık mesajlar veren Trump, Dışişleri Bakanlığı’na Türkiye ile Ankara’nın terör örgütü gördüğü YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri arasında ateşkes sağlanması konusunda çalışma başlatılması talimatı vermişti. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı O’Brien ve Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey’in içinde olduğu bir heyet dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü.

ABD heyeti, Kalın ile görüşmesinde ABD’nin Türkiye’ye Barış Pınarı Operasyonu’nu durdurma ve ateşkes çağrısını iletti. Kalın ise ABD’nin ateşkes teklifinin görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine “Cumhurbaşkanımız net bir şekilde terör örgütüyle ateşkes yapmayacağımızı, arabuluculuğu kabul etmeyeceğimizi söylemişti. Biz de bu pozisyonumuzu tekrarladık” yanıtını verdi.

 

 

 

Randevu krizi

 

 

O’Brien’in Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüşmesi planlanmıştı ancak dün bu görüşme yapılmadı. Dışişleri yetkilileri, Çavuşoğlu’nun TBMM’deki programı uzadığı için görüşmenin bugün için planlandığını bildirdi. Erdoğan, ABD heyetinin ateşkes teklifiyle ilgili olarak “Trump’a dedim ki önce ateşkesi ilan edip daha sonra diğer konuları görüşelim olmaz. Önce anlaşacağız, sonra ateşkesi konuşacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün İngiliz Sky News muhabirinin sorusuna verdiği yanıt, iki ülke arasında kısa süreli bir diplomatik krize neden oldu. Erdoğan, Sky News muhabirinin, ABD heyetlerinin Ankara ziyaretleriyle ilgili sorusuna “Ben onlarla görüşmeyeceğim, onlar karşıtlarıyla görüşecek. Ben Trump geldiği zaman konuşurum” yanıtını verdi.

 

Fotoğraf: © REUTERS / CARLOS BARRIA