Ziraat Bankası, Almanya’da 54 Milyon Euro kredi batırdı

Ziraat Bankası, Almanya’da 54 Milyon Euro kredi batırdı
21 Mart 2014 10:38

Ziraat Bankası’nın Almanya Şubesi, GTI ve SKY Havayolları’na verdiği 54 milyon euroluk krediyi geri alamadı.

 

Gör­gü­lü kar­deş­le­re 54 mil­yon eu­ro kap­tı­ran Zi­ra­at Al­man­ya, de­ne­tim baş­la­yın­ca pa­ra ara­yı­şı­na gi­riş­ti. Ba­tık kre­di için Rus­ya üze­rin­den ge­len kay­na­ğı be­lir­siz pa­ra ka­bul edil­di Zi­ra­at Ban­ka­sı Al­man­ya­’ nın, ba­tık ol­du­ğu­nu bi­le bi­le GTI tu­rizm ve SKY Ha­va­yol­la­rı­’na ver­di­ği kre­diyi, ka­ra pa­ray­la ka­pat­tı­ğı or­ta­ya çık­tı.

 

GENEL MÜDÜR TALİMAT VERDİ

 

Sözcü gazetesinin haberine göre, Tu­rizm mev­si­min­de ba­tan tek tu­rizm şir­ke­ti olan GTI ve SKY Ha­va­yol­la­rı­’nın sa­hip­le­ri Tal­ha ve İsa Gör­gü­lü Zi­ra­at Al­man­ya­’dan kre­di ta­le­bin­de bu­lun­du. Şir­ke­tin kre­di­yi ala­bi­le­cek bir ge­li­ri yok­tu. An­cak Zi­ra­at Ban­ka­sı Ge­nel Mü­dü­rü Hü­se­yin Ay­dı­n’­ın ta­li­ma­tıy­la Tür­ki­ye­’den 40.000.000 Eu­ro, Frank­fur­t’­tan 14.000.000 Eu­ro ol­mak üze­re 54 mil­yon Eu­ro­luk kre­di­ye onay ve­ril­di. Kre­di­ye kar­şı tek te­mi­nat, Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın ar­ka­da­şı ve hem­şeh­ri­si, 25 Ara­lık so­ruş­tur­ma­sı­nın şüp­he­li­le­rin­den Meh­met Cen­gi­z’­di. 36661 Müş­te­ri nu­ma­ra­lı Cen­gi­z’­in 3 mil­yon Eu­ro­’luk te­mi­na­tı 27.09.2013’te Frank­furt şu­be­sin­ce kay­de­dil­di. Usul­süz ve kar­şı­lı­ğı ol­ma­yan bu kre­di­ler, ban­ka­nın iç de­ne­tim uz­man­la­rı­nın “Bun­lar ba­tık, kre­di ve­ri­le­mez” ra­po­ru­na rağ­men, Gör­gü­lü kar­deş­le­re su­nul­du. Pa­ra­nın ta­ma­mı 27.03.2013’te şir­ke­te ve­ril­di. Kre­di­yi alan şir­ket ge­çen yıl yaz ba­şın­da if­la­sı­nı ver­di. İf­las­tan bir­kaç gün ön­ce ise Gör­gü­lü kar­deş­ler, Düs­sel­dorf mer­ke­zin­de­ki 43 mil­yon Eu­ro­’yu özel he­sap­la­rı­na ve eş­le­ri­nin he­sap­la­rı­na ha­va­le edip or­ta­dan kay­bol­du. GTI ve SKY’­ın if­la­sın­dan son­ra, Meh­met Cen­gi­z’­in te­mi­na­tı “if­las kar­şı­lı­ğı ge­lir” ola­rak kay­de­dil­me­si ge­re­ki­yor­du, an­cak bu ya­pıl­ma­dı. Ban­ka suç ol­sa da te­mi­nat pa­ra­sı­nı 27 Mar­t’­ta öde­me­ye ha­zır­la­nı­yor.

 

ZİRAAT, PARA PEŞİNDE

 

Bu ara­da müt­hiş vur­gu­nun tüm bel­ge­le­riy­le or­ta­ya çı­kar­ma­sı üze­ri­ne Al­man­ya­’da eko­no­mik suç­lar sav­cı­lı­ğı dev­re­ye gir­di. Yol­suz­lu­ğu ört­me te­la­şı­na dü­şen Zi­ra­at Ban­ka­sı pa­ra­nın Rus­ya­’dan ge­ti­ril­me­si­ne ka­rar ve­ril­di. Ve 14.000.000 Eu­ro, Rus­ya­’dan Azer­bay­can üze­ri Frank­fur­t’­ta­ki Zi­ra­at Ban­ka­sı­’nın he­sa­bı­na 27.12.2013 ta­ri­hin­de ya­tı­rıl­dı. RU/PUSH­KI­NO, RU/7710412428 kod­la­rıy­la. Açık­la­ma bö­lü­mün­de ise “GTV Tra­ve­l’­in kre­di­si kar­şı­lı­ğı” di­ye ya­zı­yor. Pa­ra­nın ya­tı­rıl­ma ta­ri­hi, de­net­çi­lerin Zi­ra­at Frankfur­t’­ta olduğu döneme ait. Bi­lan­ço­la­ra bakıldı, ­kre­di­yi ka­pan­mış gör­dü­ler.

 

GELİR KAYDETTİLER

 

Pa­ra­nın, 13.458.711,09 Eu­ro­’su Zi­ra­at Bank Frank­fur­t’­a ge­lir ola­rak kay­de­dil­di. Ban­ka­nın bu pa­ra­yı ka­bul et­me­me­si, “Ka­ra pa­ra şüp­he­siy­le” sav­cı­lı­ğa baş­vur­ma­sı ge­re­kir­di. Pa­ra­nın kay­na­ğı­nın, Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın ta­li­ma­tıy­la oluş­tu­ru­lan “Ha­vuz” ol­du­ğu iddia ediliyor. Al­man­ya­’nın, 5000 Eu­ro­’nun üze­rin­de­ki her ha­va­le­yi in­ce­ler­ken, bu mik­tar­da pa­ra ha­re­ke­ti­ne kar­şı ka­yıt­sız kal­ma­sı bek­len­mi­yor.

 

Kaynak: Sözcü