Zenginin çocuğuna sigorta piyangosu

Zenginin çocuğuna sigorta piyangosu
4 Nisan 2017 09:23

Okulu bitirip iş bulamadığı için işsizler ordusuna katılan milyonlarca gence Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu çıkaran hükümet, hatasını düzeltirken bu sefer de varlıklı ailelere büyük bir sigorta avantajı sağladı. Artık fabrikatörler de, kişi başına geliri 592 lira olan yoksul aileler de, çocukları için her ay 53 lira GSS primi ödeyecek. Yeni sistemle varlıklı aileler 426 lira prim ödemekten kurtuldu.

 

 

 

 

 

Hükümet, 2012 yılında “herkese genel sağlık sigortası” sloganıyla yeni bir uygulama başlattı. Toplumda sağlık sigortası olmayan hiç kimsenin kalmayacağı açıklanınca ilk başta sisteme sıcak bakıldı. Ancak 18 yaşını dolduran, liseyi, üniversiteyi bitirip iş bulamayan gençlere her ay durmadan GSS prim borcu çıkarılmaya başlayınca toplumda büyük bir tepki oluştu. Hükümet sonunda sistemi tümden değiştirmek zorunda kaldı. Yeni uygulama da 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girdi.
ZENGİNE 426, FAKİRE 71 LİRAYDI

 

 

Eski sistemde, yenisinde olduğu gibi yine ailedeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden az olanlar, yani kişi başına geliri 592.5 liranın altında olanlar prim ödemiyordu. Buna karşılık geliri 592.5 lira ila bin 777 lira arasında olanlar 71 lira; geliri bin 777 lira ila 3 bin 555 lira arasında olanlar 213 lira ve geliri 3 bin 555 lira ve üzerinde olanlar da 426 lira prim ödüyordu. Dolayısıyla zengin aileler çocukları için 426 lira sağlık primi öderken yoksulların ödediği prim 71 liraya kadar düşüyordu.
ZENGİN-FAKİR AYRIMI KALKTI

 

 

1 Nisan’dan itibaren uygulamaya giren yeni sistemde ise artık zengin aile-fakir aile ayrımı tümden kalktı. Artık örneğin 100 bin 200 bin lira gibi çok yüksek aylık gelire sahip aileler de, yoksul aileler de 18 yaşını geçmiş ancak iş bulamadığı için evde iş bekleyen çocukları için her ay 53.33 lira sağlık primi ödeyecek. 53.33 liralık prim istenirken, ailelerin aylık gelir seviyesine değil, aile içinde kişi başına gelirin 592 lirayı aşıp aşmadığına bakılacak. Dolayısıyla geliri 592 lira olandan da 1 milyon lira olandan da 53.33 TL tahsil edilecek. Bu parayı ödemeyenlere sağlık hizmeti verilmeyecek. Varlıklı aileler kendi imkanlarıyla özel hastanelere giderken yoksul aileler devlet hastanelerinin kapısından dönecek.
BORÇLARI DA SİLİNDİ

 

 

GSS sistemine halen yaklaşık 5 milyon kişinin gecikme faizi ve cezaları hariç 11.7 milyar lira prim borcu bulunuyor. 1 Nisan’dan itibaren tüm gecikme faizi ve cezalar silindi. Borçlar da yine ailelerin gelir uçurumu dikkate alınmadan herkes için aylık 53.33 lira üzerinden yeniden hesaplandı. Dolayısıyla geçmişte örneğin 426 lira prim üzerinden borç çıkarılıp bu borcu ödemeyen yüksek gelirli ailelerin borcu aylık 426 lira yerine 53.33 lira üzerinden hesaplanıp düşürüldü. Böylece örneğin 17 bin 500 lira birikmiş borcu olan varlıklı ailenin ödeyeceği tutar 3 bin 990 liraya çekildi.
DİKKAT: 18 YAŞTA BORÇ BAŞLIYOR

 

 

GSS yükümlülüğü herhangi bir işte çalışmayan kişiler için yasa gereği 18 yaşında başlıyor. Ancak öğrencilere, okuldan mezun oldukları tarihten itibaren iki yıl süre tanınıyor. Dolayısıyla bu süre lise mezunları için en fazla 20, üniversite mezunları için de en fazla 25 yaş olarak uygulanıyor. SGK yükümlülük doğduğu andan itibaren re’sen GSS tescili yapıyor. Tescil tarihinden itibaren, 2017 yılı için aylık 53.30 lira prim borcu çıkarılmaya başlanıyor.

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer-Sözcü

 

Zenginin çocuğuna sigorta piyangosu