Yunanistan’a 3. yargı paketi hazırlığı

Yunanistan’a 3. yargı paketi hazırlığı
21 Ağustos 2013 15:42

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan için üçüncü  yardım programı hazırlandığını açıklarken ‘Borç affının’ söz konusu olmadığını bildirdi.

 

Yardımın kısmen Avrupa Birliği (AB) bütçesinden karşılanacağı ifade edildi.

Alman medyası Maliye Bakanı?nın, Kuzey Almanya’daki bir seçim mitingi sırasında Yunanistan’a üçüncü yardım paketi hazırlanmasının zorunlu olduğunu söylediğini bildirdi. Bakan Schaeuble Yunanistan’a yeniden yardım elinin uzatılabileceğini bildirirken Almanya Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu ve bazı iktisatçıların aksine yardım etmek zorunda kalabileceklerini hiç söylemediği hatırlatıldı. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ekonomik ve Malî İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in de üçüncü Yunanistan yardım paketinin gerekli olabileceğini ve konunun önümüzdeki haftalarda karara bağlanacağını belirttiğini aktardı. Rehn, kredi vadelerini uzatmak suretiyle Yunanistan’ın borç yükünü taşıyabilmesine yardımcı olunabileceğini söyledi.

‘SEÇMENDEN GİZLENDİ’

 

Almanya’da seçim için geri sayım sürerken Merkel hükümetini bu gerçeği genel seçim kampanyası nedeniyle seçmenden gizlemeye çalıştığı öne sürüldü.

Yunanistan’ın 2015 yılından itibaren bütçe ve borç taksitlerinin finansmanı için gerekli kaynağı özel yatırımcıdan temin etmesi planlandığı ancak bunun hayal olduğu öne sürüldü. Yunanistan AB içindeki ortaklarından ve IMF?den 215 milyar euro borç aldığı, 2014 yılı sonuna kadar 22 milyar euroluk ek krediye daha ihtiyaç duyduğu kaydedildi.
Kölner Stadt Anzeiger, Hırıstiyan Birlik Partileri’nin, seçim öncesi bu kadar dürüst davranmakta bir sakınca görmediği belirtilirken, “Sosyal Demokrat ve Yeşiller partileri ile euro karşıtı ‘Almanya için Alternatif’ siyasi oluşumunun, bundan ciddi oranda faydalanabileceği endişesi, yerini hükümet kanadındaki özgüvene bırakmışa benziyor. Yani, seçim zaten kazanılacaksa, yeni hükümet dönemine omuzlarda bir yalanın yükü ile başlamaya ne gerek var, değil mi?” diye yazdı.