YSK’nın masasındaki ihtimaller… Seçim yasası devre dışı mı kalacak?

YSK’nın masasındaki ihtimaller… Seçim yasası devre dışı mı kalacak?
23 Aralık 2022 13:14

YSK’nın önünde seçime ilişkin iki tarih var: 14 Mayıs 2023 ve 18 Haziran 2023. Erken seçim için ise CHP’nin tek şartı nisan başında yapılması. Eğer seçim nisan başında yapılırsa AKP’nin kendi avantajı için getirdiği seçim yasası boşa düşecek.

 

 

Türkiye, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na getirilen hapis ve siyasi yasak kararının gölgesinde seçime gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takvimi için 14 Mayıs 2023 ya da normal zamanı olan 18 Haziran 2023 tarihleri üzerinde duruyor. CHP’nin ise seçimin erkene çekilmesi için bir şartı bulunuyor. Gazete Pencere’den Nuray Babacan’ın haberine göre, CHP’nin şartı seçimlerin nisan başında yapılması. Eğer bu senaryo gerçekleşirse iktidarın kendi avantajı için çıkardığı seçim yasası devre dışı kalmış olacak.

 
Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimin erkene alınabilmesi için birden fazla seçenek bulunuyor. TBMM’den seçim kararı alınabilmesi için 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. AKP ve MHP’nin sayısı buna yetmiyor. Muhalefet desteklemezse erken seçim kararı alınamaz. Böyle olursa seçim kararını cumhurbaşkanının alması gerekecek. Bu ikisi de olmazsa, YSK normal takvimi işletecek ve bu senaryoda seçim 18 Haziran 2023’te yapılacak.