YKS’nin Temmuz’da yapılmasını isteyenlerin oranı yüzde 98,5!

YKS’nin Temmuz’da yapılmasını isteyenlerin oranı yüzde 98,5!
12 Mayıs 2020 11:39

CHP İstanbul İl Örgütü’nün yaptığı çalışmaya göre öğrencilerin ve velilerin yüzde 96,7’si salgın nedeniyle sınavın ertelenmesini istiyor

 

 
CHP İstanbul İl Örgütü, YKS tarihinin turizm sezonu gerekçe gösterilerek 1 ay erkene çekilmesi yönündeki kararın değiştirilmesi için İstanbul’un 39 ilçesinde saha çalışması ve online imza kampanyası başlattı. CHP örgütlerinin 8-11 Mayıs tarihleri arasında görüştüğü 9135 öğrenci ve velinin yüzde 98,5’i sınavın Temmuz ayında gerçekleştirilmesini istediğini belirtti. CHP’li Kaftancıoğlu da “Haziran’da da başaracaksınız ama Temmuz da sizin hakkınız. Siz sınava çalışın, bizler sizin hakkınız için çalışalım” dedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) salgın nedeniyle 25-26 Temmuz tarihine ertelenmişti ancak geçtiğimiz günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan, turizm sezonunun başlaması için sınav tarihinin 27-28 Haziran’a alındığını açıkladı. Öğrenciler ve aileler ise kararın açıklandığı günden beri sosyal medya platformları üzerinden tepkilerini dile getirmeye devam ediyor.

CHP İstanbul İl Başkanlığı da sınav tarihin değiştirilmesi kararı sonrası geçtiğimiz Cuma günü İstanbul’un 39 ilçesinde saha çalışması başlattı. CHP’nin İstanbul’daki 39 ilçe örgütü, salgın koşullarının gerektirdiği kuralları gözeterek iletişime geçtiği öğrencilere ve velilere bazı sorular yönelterek söz konusu kararla ilgili onların düşüncülerini ve taleplerini dinliyor. CHP İstanbul İl Başkanlığı aynı zamanda gelecegimizgenclerimiz.chpistanbul.org adlı internet sitesi üzerinden de aynı sorularla öğrenci ve velilerin sınav tarihiyle ilgili görüşlerini ve taleplerini alıyor; sınavın Temmuz ayında gerçekleştirilmesi için imza topluyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, sınav tarihinin değiştirilmesinin keyfi bir karar olduğunu belirterek “Öğrencilerin sınava hazırlık takvimleri ve bu süreçteki psikolojik durumları değerlendirilmeden; eğitimcilerin görüşlerine başvurulmadan alınan bu keyfi karar, geleceğimiz olan gençlerimizde derin bir üzüntü ve stres yarattı. CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak binlerce gencimizi etkileyen bu karar sonrası İstanbul’da sınava girecek öğrencilerimizin ve ailelerinin taleplerinin doğru anlaşılmasını ve bu taleplerin karşılanmasını öncelikli görevimiz, sorumluluğumuz kabul ediyoruz” dedi.

 

 

“Sınav, 25-26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilmeli”

 

 

Sınav tarihinin Temmuz ayına alınması gerektiğini vurgulayan Kaftancıoğlu, “Sınava hazırlanan milyonlarca genci ve ailesini mağdur eden bu karar geri çekilmeli; sınav daha önce açıklandığı gibi 25-26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilmelidir. Biz gençlerimize şunu söylüyoruz: Haziran’da başaracaksınız ama Temmuz sizin hakkınız. Siz sınava çalışın bizler de sizin için çalışalım. Sınav tarihinin değiştiği günden beri çok ciddi bir talep var bize de ulaşan. Daha fazla gencimiz ve aileleriyle görüşmeye, seslerini duyurmaya ve haklarını geri almaları için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

CHP İstanbul İl Örgütü’nün “Geleceğimiz Gençlerimiz” sloganıyla gerçekleştirdiği çalışmaya ilk 4 günde 6 bin 417 öğrenci ile 2 bin 718 öğrenci velisi katıldı. “YKS’nin tekrar ileri bir tarihe ertelenmesini ya da alınan son kararın geri çekilmesini istiyor musunuz?” sorusuna çalışmaya katılan 9 bin 135 kişiden 8 bin 998’i (%98,5) “Evet” yanıtı verdi. Öğrenci ve velilerin sınav tarihinin öne çekilmesiyle ilgili en büyük kaygılarından biriyse Koronavirüs salgını. Çalışmada “Salgın koşullarında gerçekleştirilmesi muhtemel YKS’ye güvenle girmek mümkün olacak mı?” sorusunu katılımcıların yüzde 96,7’si “Salgın koşullarında sınav gerçekleştirilmemelidir” şeklinde cevapladı.