Yeni PM'den ilk açıklama

Yeni PM'den ilk açıklama
28 Temmuz 2012 16:48

CHP Parti Meclisi’nin, Suriye’nin istikrara kavuşmasının Türkiye’nin ulusal çıkarları ve bölgenin geleceği bakımından kilit önem taşıdığı görüşünde olduğu, bu nedenle Suriye konusunda çözüm önerilerini gündeme getirmeye devam edeceği bildirildi.

CHP’nin 34. Olağan Kurultayı’nda göreve gelen PM, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yaptığı ilk toplantısının ardından Suriye’deki gelişmelere ilişkin bildiri yayımladı.

CHP’nin Suriye’deki gelişmeleri artan bir kaygıyla izlediği ifade edilen bildiride, “Halkımız savaşa karşıdır, Suriye halkının düşmanımız değil dostumuz olduğunu bilmektedir. İki ülke arasında gelişen olumsuzlukların ve gerginliğin Türkiye’ye veya Suriye’ye herhangi bir yarar sağlamadığını görmektedir” ifadesine yer verildi.
CHP’nin öteden beri Suriye halkının demokratik, özgür, insan haklarına ve insan onuruna saygılı bir siyasi ortama kavuşması, öncelikle ve özellikle akan kanın ve şiddetin durdurulması çağrısında bulunduğu kaydedilen bildiride, girişimlerini de bu doğrultuda sürdürdüğü belirtildi.

Suriye’de taraflar arasında diyalog sağlayacak bir sürecin oluşturulması için CHP’nin uluslararası bir konferans toplanması önerisinde bulunduğunu ancak, bu önerinin Ak Parti tarafından dikkate alınmadığı vurgulanan bildiride, önerinin Rusya’nın, BM Genel Sekreteri ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan tarafından biçim değişikliğiyle gündeme taşındığı ve hayata geçirilmeye çalışıldığı ifade edilen bildiride, şunlar kaydedildi:
“CHP’nin, Suriye’deki kardeşlerimize yardımcı olmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bütün siyasi partilerin ortaklaşa yayınlayacakları bir bildiri teklifi de maalesef yine AKP’nin oylarıyla reddedilmiştir.
CHP, Suriye’nin istikrara kavuşmasının Türkiye’nin ulusal çıkarları ve bölgenin geleceği bakımından kilit önem taşıdığını değerlendirmektedir. Bu nedenle Suriye konusunda çözüm önerilerini gündeme getirmeye devam edecektir.

CHP PM, Türkiye tarafından, ‘Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmadan tek taraflı herhangi bir müdahalede bulunmaması, karada, havada ve denizlerde cereyan edebilecek ve Türkiye’nin tepkisini gerektirebilecek durumlarda soğukkanlılık ve ölçülü davranmaya özen göstermesi, Suriye’nin bağımsızlık, egemenlik, birlik ve toprak bütünlüğünün korunmasının vazgeçilmez bir koşul olduğunun ve bunlara zarar verecek her türlü gelişmeye Türkiye’nin karşı olduğunun her ortamda vurgulanması, Suriye’nin geleceğinin, sadece Suriye halkı tarafından ve onların sahipleneceği siyasi süreçle belirlenmesi’ hususlarına mutlaka uyulması gerektiğine dikkat çeker.”

Bildiride, CHP’nin savaşa hayır, barışa ve istikrara evet demekte olduğu, Suriye halkına dostluk elini uzatmakta ve bölgeye dışarıdan müdahalelere karşı çıktığı da vurgulandı.