Yargıtatör! Mustafa Balbay’ın yazdığı oyunu, kızı ve eşi böyle izledi…

Yargıtatör! Mustafa Balbay’ın yazdığı oyunu, kızı ve eşi böyle izledi…
25 Kasım 2013 09:40

Cezaevinde bulunan, tutuklu milletvekili Mustafa Balbay’ın, Silivri Cezaevi’nde yazdığı “Yargıtatör”, tiyatro gösterisi olarak Kayseri’de sahnelendi. Kızı Yağmur ile birlikte gösteriyi izlemeye gelen Balbay”ın eşi Gülşah Balbay, “Yargıtatör’ü izlediğinizde, terörist tanımının tamamen AK Parti’ye muhalif duruş sergilemekle eş anlamlılığını fark edecek, yüreğiniz isyanla dolacak” dedi.

 

Yargıtatör oyunu, İstanbul Rağmen Tiyatrosu’nun tarafından Kayseri Şehir Tiyatrosu’nda sahnelendi. Tutuklu Milletvekili Mustafa Balbay’ın Silivri Cezaevi’nde yazdığı, Yargıtatör Oyunu’nu izlemek için Kayseri’ye kızı Yağmur ile birlikte gelen Gülşah Balbay, oyunda anlatılanların gerçek yaşam öyküleri olduğunu belirterek, Ergenekon ve KCK davalarında yargılanan, gazeteci, yazar ve akademisyenlerin yaşadıklarının anlatıldığını söyledi. Yargıtatör oyununun, cezaevinde tutuklu bulunan aydınların direnişlerinin bir tablosu olduğunun altını çizen Gülşah Balbay, “Yargıtatör, akıllara durgunluk verecek hukuksuzluklarla, aslında hepimizin başına gelebileceklerin yansıtıldığı bir ayna aslında. Adalet kavramının yerle bir edildiği ülkemizde, biz dışarıdakilerin de duvarları en yüksek hapishanede yaşadığımızı, sert bir vuruşla beynimize vuran bir eser. Nazilerin bir zamanlar yaptığı soykırımın, ülkemizde hukuk zoruyla, aydınlara, gazeteci, yazar ve gerçekte demokrasi ve insan hakları kıyımı olarak tezahür ettiğinin bir göstergesi bu eser” dedi.

 

İktidarın güdümünde olmayan hukukçulara ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayan Gülşah Balbay, “Oyunun sonunda güzel ülkemde adalet kavramının muktedirin buyruğunu ifade ettiğini, hukukun, iktidarın hizmet kurumu haline geldiğini, terörist tanımının tamamen AKP’ye muhalif duruş sergilemekle eş anlamlılığını fark edecek, yüreğiniz isyanla dolacak. En büyük şaşkınlığı inanıyorum ki, eğer aranızda hukuk öğrencileri varsa onlar yaşayacaktır. Yargıtatör’ü izlerken mahkemelerde yargılamalarda, savunma makamının ortadan kaldırıldığını, savcı ile hakim kürsülerinin duruşma salonlarında ayrı bölümlerde konumlandırılmalarının artık hiçbir anlamı kalmadığını görecekler. Hele savcı olma hayalinde olan gençlerimiz, izleyecekleri bu yapıttan sonra “Ben yanlış fakülteye mi gittim, senaryo yazarlığı bana göre değilmiş” diyerek hayal kırıklığına bile uğrayabilirler. Mutsuzluğa düşmesinler. Hiçbir iktidarın güdümünde olmayan, cesur ve sadece meslek ilkelerine bağlı olan hukukçularımıza ihtiyacımız olduğu bir dönem. Balbay kaybettiğimiz adalet ve hukuk kavramının günümüz gerçekliğini anlatırken, bizleri ağıtlara boğmadan yüzümüzü yer yer gülümsetecek tablolarla da karşı karşıya getirecek” diye konuştu. Oyun, konuşmaların ardından, Kayseri’deki CHP’lilerin çoğunluğunu oluşturduğu yaklaşık 600 kişi oyunu ilgiyle izledi.