Yahudi karşıtı ilköğretim ders kitapları dünya basınında

Yahudi karşıtı ilköğretim ders kitapları dünya basınında
20 Ekim 2012 11:25

Maltepe Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayıyla ilçedeki 5, 6, 7, ve 8. sınıfa giden bin öğrenciye dağıttığı kitaplara İngiliz basınından da tepki geldi. Financial Times, tarihi figürlerin Yahudi karşıtı bir söylemle anlatıldığı kitapların Türkiye’de öfkeye neden olduğunu ifade etti.

“BÜYÜK BURUNLU, MAYMUNLARA FISTIK ATAN YAHUDİ…”

İngiliz Financial Times gazetesi, Charles Darwin’in “büyük burunlu maymunlara fıstık atan bir Yahudi” olarak tanımlanandığı, diğer tarihi figürlerin de Yahudi karşıtı bir söylemle anlatıldığı kitapların dinlere hoşgörüsüzlüğün yükseldiği konusunda kaygıların olduğu bir dönemde Türkiye’de öfkeye neden olduğunu belirtti.

Gazete, “Ancak olay Maltepe’nin ötesinde. Yaşanan, Türkiye’de evrim teorisine önceki saldırıları takip etti. Geçen yıl bir internet filtresi evrim teorisiyle ilgili web sitelerine erişimi sınırlandırmıştı” diye yazdı.

Olayın aynı zamanda, Türkiye’de dini okulların sayısını arttıran ve Hz. Muhammed’in hayatını devlet okullarında seçmeli ders olarak müfredat programına koyan AK Parti tarafından başlatılan eğitim reformlarının ardından geldiğine dikkat çekildi.

FT, muhalefetin laik sistemin tehdit altında olduğunu düşündüğünü belirterek, uzun zamandan beri Avrupa Komisyonu ve diğer kuruluşların da geleneksel Türk eğitim sistemindeki kitapların hatalı olduğu ve azınlıkların güvenilmez ve tehlikeli bir şekilde tasvir edildiği konusunda eleştirdiğine vurgu yaptı.